Un cipriot la Târgoviște: „Am mult respect pentru țară și tot ce ne-a oferit”

Interviu cu Bambos Ioannou, General Manager SC Livas Clothing SRL

Locuiește la Târgoviște de 8 ani, și-a întemeiat aici o familie și conduce una dintre cele mai de succes afaceri din oraș. Este vorba de Bambos Ioannou, General Manager SC Livas Clothing SRL. Firma este un producător recunoscut de haine pentru femei, întreaga producție fiind livrată la export. De curând au deschis un magazin de prezentare și la Târgoviște, dar societatea înființată la începutul anilor 80 în Londra și mutată, în 1994, la Târgoviște, se laudă cu faptul că lucrează cu retaileri de top din Europa: Primark, Asda, Dorothy Perkins, Zara, Bershka, Pull and Bear sau Massimo Dutti.

City Best: Ați început afacerea, în 1994, cu 50 de oameni. Câți angajați aveți acum?

Bambos Ioannou: Da, într-adevăr, am început fabrica cu aproape 50 de oameni în 1994 și astăzi avem peste 500 de angajați în cele 4 fabrici ale noastre la Târgoviște, Răcari, Găești și Drăgănești-Olt.

City Best: De ce ați ales Târgoviște pentru afacere?

B.I.: Alegerea de fapt a fost făcută de tatăl meu, Yiannakis Ioannou, în 1994, când a decis să mute

fabrica noastră de confecții de damă din Cipru la Târgoviște. A venit în 1993 și a făcut un studiu

de piață, vizitând mai multe orașe din Romania, și a decis că Târgoviște are mai multe oportunități de lucru, fiind un oraș între alte 4 mai mari și având o posibilitate de extindere a afacerii în viitor.

În plus, orașul este foarte aproape de București, iar asta îți oferă acces la aeroportul internațional sau îți facilitează vizitele la potențialii clienți.

Eu personal am venit la Târgoviște la sfârșitul anului 2009, după ce am terminat facultatea, în Anglia. A fost ușor dificilă adaptarea mea în primă fază, la vreme și la limbă, dar am depășit toate greutățile și acum sunt foarte mulțumit pe plan profesional și personal.

City Best: Cum ți se pare orașul?

B.I.: Târgoviște este un oraș frumos, cu multă istorie și cultură, care se vede în arhitectură și în locurile de interes turistic. Este un oraș potrivit pentru familii cu o viață liniștită, dar pe de altă parte sunt multe posibilități de petrecere pentru fiecare persoană în parte. Este o comunitate mică, mulți se cunosc între ei, dar așa este și Nicosia, așa că nu mi-a fost greu să mă adaptez.

City Best: Care este atmosfera de lucru – există o presiune în plus pentru că lucrați mult pentru export?

B.I.: Nu pot să spun că există o presiune în plus pentru că lucrăm pentru export. În orice domeniu ai activa, există o presiune, dar important este în primul rând ca firma să-și respecte clientul atunci când vine vorba de calitate și încredere.

City Best: Cât de greu e să găsiți mână de lucru calificată?

B.I.: Găsirea de mână de lucru calificată este o problemă generală în Romania, cu care se confruntă multe domenii din industrie. Din păcate, este un punct minus pentru țară. Cea mai mare greșeală a fost desființarea liceelor profesionale după reformele din ultimii ani, ceea ce o să afecteze pe termen lung raportul de forță de muncă.

City Best: La un moment dat, v-ați implicat în viața orașului – ați sponsorizat echipa de baschet. Vă gândiți să vă mai implicați în vreun fel în comunitate?

B.I.: Orice firmă serioasă care activează într-o comunitate trebuie să o respecte și să îi ofere în schimb programe de responsabilitate socială. Așa am făcut cu sponsorizarea echipei feminine de baschet din oraș, pentru o perioadă de 8 ani, dar și cu alte sponsorizări pentru diferite activități sportive, evenimente sociale, cu școli sau cu licee locale. Politica noastră este să sprijinim sportul în rândul copiilor, deoarece acesta creează caractere corecte pentru viitor.

City Best: Te simți român, cipriot sau englez?

B.I.: Mă simt internațional! Deci Anglia este țara în care m-am născut și am studiat, în Cipru am crescut și lucrez și trăiesc în România! Dacă ar trebui să aleg, aș spune că mă simt cipriot, fiindcă părinții mei sunt ciprioți și acolo am crescut. Este țara căreia îi simt lipsa în viața de zi cu zi, și asta pentru că o parte din familia mea și din prietenii mei sunt acolo. Dar, pe de altă parte, România este a doua casă pentru mine. Aici mi-am întemeiat o familie, am construit o afacere, și am mult respect pentru țară și tot ce ne-a oferit.