Interviu cu dr. Ruxandra Pașcanu, specialist în Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Estetică.

„Frumusețea nu este decât promisiunea fericirii!” (Stendhal)

Este născută la București, dar adoptată de câțiva ani buni de Târgoviște. În prezent, își desfășoară activitatea ca medic primar în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște dar și la cabinetul propriu din oraș.

„Meriți să fii frumoasă”, este motto-ul său. Dar oare frumusețea nu vine din interior? „Fiecare om are propria lui frumusețe, frumusețe care trebuie păstrată!”, spune doctorul Pașcanu. „Frumusețea nu este asociată, din punctul meu de vedere, doar aspectului fizic, ci și personalității fiecăruia. Cu cât ai o personalitate mai plăcută, cu atât ești considerat mai atrăgător. Nu putem să neglijăm rolul aspectul fizic, dar acesta nu este totul, personalitatea noastră este cea care ne ajută să interrelaționăm cu ceilalți și să ne creăm propria imagine.

City Best: „Suferă baba la frumusețe”. Se mai aplică această zicală în zilele noastre?

Ruxandra Pașcanu: Din cele mai vechi timpuri, femeile s-au preocupat de aspectul lor, apelând la cele mai curioase metode pentru a-și atinge idealul de frumusețe. În ziua de azi, zicala rămâne valabilă, doar că metodele de înfrumusețare sunt moderne și sigure, cu condiția să se apeleze la un specialist in domeniu.

City Best: Sunt târgoviștencele, și româncele în general, atente la aspectul lor fizic?

R.P.: O femeie frumoasă este o femeie fericită. În România, din ce în ce mai multe femei încep să acorde o mai mare importanță aspectului lor. Acest lucru este valabil și pentru femeile din Târgoviște.

Respectul de sine este dependent de aspectul fizic. Este cunoscut faptul că imaginea de sine ne influențează comportamentele. Când ai o imagine de sine bună, te simți bine „în pielea ta” – și asta pentru că acest lucru îți dă entuziasm, energie și determinarea necesare pentru a-ți atinge obiectivele; te face mai puternică!

 

City Best: Care este cea mai cerută intervenție la cabinetul tău de chirurgie plastică?

R.P.: Cele mai solicitate intervenții sunt cele care redau tinerețea chipului și ascund trecerea anilor, poetic vorbind.

City Best: Mărirea sânilor – moft sau necesitate?

R.P.: Sânii reprezintă cu siguranță unul dintre elementele principale ale frumuseții feminine. Mărirea sânilor este o opțiune a fiecărei femei dornice să-și îmbunătățească aspectul bustului. În majoritatea cazurilor intervenția este o necesitate din punctul de vedere al pacientei; post-operator, imaginea de sine crește, femeia devenind mai încrezătoare în propriile-i puteri.

Asta nu înseamnă că nu există persoane care își doresc un bust mai proeminent dintr-un moft! În acest caz, chirurgul estetician are obligația morală (din perspectiva mea) să le facă să înțeleagă că „ce-i prea mult strică”, explicându-le complicațiile ce pot apărea în urma dorințelor lor nerealiste.

 

City Best: Ce le sperie de obicei pe pacientele tale?

R.P.: Cea mai mare problemă a oricărei femei care își dorește o intervenție estetică este repaosul la domiciliu sau, altfel spus, timpul necesar pentru recuperarea completă. În secolul vitezei nimeni nu își dorește să fie țintuit în casă, de aceea toatălumea tinde să opteze pentru procedurile minim invazive, care oferă posibilitatea reluării vieții sociale cât mai curând.

City Best: Starea de spirit are efect asupra aspectului? Sau, altfel spus, dacă ne simțim tinere putem încetini procesul de apariție a ridurilor?

R.P.: Oamenii frumoși au succes. Care este motivul? Simplu: au încredere în propriile forțe. Sentimentul încrederii în sine este primul pas spre succes, spun psihologii.  Aspectul fizic se referă la totalitatea însușirilor biologice ale unei persoane. Un corp îngrijit este un corp sănătos și cel ce are grijă de corpul său este și o persoană echilibrată din punct de vedere psihic. De aceea, pentru a ne bucura de succes, este important să avem încredere în noi, să avem grijă de aspectul și de spiritul nostru.

City Best: Poate da dependență acest proces de… „îmbunătățire” fizică?

R.P.: Persoanele echilibrate din punct de vedere psihic nu au problema „dependenței” de procedurile estetice! Într-adevăr, există persoane ce prezintă o percepție distorsionată a propriei imagini, fapt pentru care este foarte importantă evaluarea psihologică a fiecărui potențial pacient da către medicul estetician și, eventual, îndrumarea acestuia, dacă se consideră necesar, către un specialist psiholog.

City Best: Un mesaj pentru cititoarele CityBest…

R.P.: Fiecare femeie este frumoasă în felul ei. Păstrează această frumusețe!

Cât de periculoase sunt aceste intervenții?

Intervențiile estetice, chirurgicale sau nechirurgicale, sunt avansate din punct de vedere tehnic, bine standardizate, folosind principii care au trecut testul timpului, pentru a obține rezultate sigure și eficiente. Asta nu înseamnă că intervențiile nu prezintă riscuri; de aceea, discuția cu medicul estetician este foarte importantă înaintea oricărei proceduri pentru a fi lămurite toate riscurile și beneficiile posibile, și abia după aceea este pertinentă luarea unei decizii de tratament.

Deci, primul pas este o consultație cu chirurgul plastician. Aici, pacienta va primi toate informațiile utile despre:

– Scopul dorit și o evaluare a cazului personal;
– Tipurile de intervenții;
– Riscurile și complicațiile posibile.

Un alt aspect foarte important înaintea oricărui tratament este evaluarea stării generale de sănătate, care are un mare impact asupra calității rezultatelor. Vor fi evaluate cu atenție de către chirurgul estetician starea de sănătate fizică dar și emoțională. Succesul procedurii, siguranța și satisfacția pacientei depind de:

– Gradul de comunicare cu medicul;
– Seriozitatea pacientei în ceea ce privește respectarea cu strictețe a instrucțiunilor date de medicul curant;
– Istoricul medical corect și complet, inclusiv medicația curentă, vitamine, suplimenți alimentari, alcool, fumat, consum de droguri.