Interviu cu gazda întâlnirilor Seara de Carte Târgoviște, Pompiliu Alexandru

Dacă, și mai ales CE mai citesc tinerii de astăzi

Seara de carte se desfășoară la Târgoviște de mai bine de 3 ani. Proiectul a pornit de la un grup de inițiativă din Brașov. „Căci nimeni şi nimic nu poate recomanda mai obiectiv o carte sau un autor decât un cititor”. Practic, este vorba de un grup de iubitori de lectură care se întâlnește la Biblioteca Județeană din Târgoviște din două în două săptămâni.

„De la elevi de şcoală generală și până la pensionari, este un grup care s-a rodat. Interesant este cum apar și dispar persoane din acest grup, în funcţie de interesul pentru un anumit titlu sau pentru o anumită atmosferă”, ne povestește gazda întâlnirilor, Pompiliu Alexandru.

City Best: Cum „funcționează”, practic, aceste întâlniri?

Pompiliu Alexandru: Se propune cartea pentru data viitoare, iar în două săptămâni o citim, dacă se poate. Dacă nu, asta este, ascultăm ce se discută şi vedem dacă merită să o citim. Aşa procedează unii. Alţii sunt ceva mai împătimiţi şi nu ratează cartea, indiferent dacă îi place sau nu. Este o datorie.

City Best: Putem spune că s-a închegat o comunitate la Târgoviște? Cam câți oameni participă constant la aceste seri?

P.A.: În general, suntem cam zece persoane care venim constant. Dar, în funcţie de titlul ales, putem ajunge şi la 25 sau 30 de persoane.

City Best: Întrebarea care frământă multe generații: Mai citesc tinerii?

P.A.: Da. Cum am spus, vin şi elevi de şcoală generală. Mai rar, dar vin. Apoi, liceeni. Este adevărat că aceştia au fost iniţial însoţiţi şi anunţaţi de persoane care vin constant aici, unele chiar profesori de română. Important este că vin. Caută o altfel de activitate. Vor să se antreneze într-un fel, atât antrenament al lecturii cât şi al dialogului.

City Best: Și mai important: CE anume mai citesc?

P.A.: Orice. De la lecturile adolesenţei oricărei generaţii, până la cărţi actuale, specifice generaţiei prezente. Pentru acest lucru trebuie să le mulţumesc, căci prin ei am contact cu ceea ce se petrece astăzi şi ce anume atrage atenţia tinerilor de astăzi. Deşi există şi va exista mereu un conflict între generaţii, pe care îl consider normal şi chiar binevenit, am totuşi senzaţia că literatura grea, sau literatura care contează, marile bulevarde, nu sunt străbătute. Consider că un îndrumar de lectură este necesar. Tinerii au tendinţa de a lua orice şi pe sărite, nimic sistematic, exact ca o navigare pe internet, în care căutăm să vedem „ce mai găsim pe aici”.

City Best: În ultimele luni au fost cărți dedicate lor, mai mult sau mai puțin – „Romanul adolescentului miop”, „Pânza de păianjen”… Au participat tineri la aceste întâlniri?

P.A.: Da. Din ce în ce mai mulţi. Liceeni în cea mai mare parte. Mai puţin studenţi. Au fost perioade în care predominau studenţii. E pe valuri, pe mode, probabil.

City Best: Ce diferențe am putea spune că există între generația lor și generația noastră?

Mai mereu cred ca diferenţele sunt enorme. Mi se pare că sunt extrem de inteligenţi. Mult mai inteligenţi decât noi. Au vârfuri mult mai adaptate la viaţă, la societate. Sunt idealişti, sunt pragmatici, încă sunt apropiaţi de Dumnezeu – unii, cred că din ce în ce mai puţini. Au un grad de superficialitate care mi se pare mult mai accentuat faţă de generaţiile anterioare. Sunt extrem de „pe valuri”.

City Best: Ești și profesor universitar. Cum vezi „evoluția” generațiilor de când te afli la catedră?

P.A.: Depinde de la an la an. Sunt pe valuri, cum am spus. Am generaţii foarte bune, generaţii extrem de slabe. De neimaginat de slabe. De nivel de şcoală generală. Noroc cu cei câţiva care se ridică mult peste vârsta lor. Dar, din păcate, nu pot fi optimist. Evoluţia nu o văd decât spre o imensă idiocraţie. Cei mulţi şi idioţi vor purta drapelul. Cei buni şi inteligenţi vor dispărea precum dinozaurii, încet şi discret.

City Best: Revenim la Seara de carte. Ce își propune pentru 2018?

P.A.: Să nu întrerupem firul. Să orientăm puţin lecturile spre „cărţile care contează”.

City Best: Un mesaj pentru iubitorii de lectură din Târgoviște?

P.A.: Nu veniţi în număr mare! Nu vă înghesuiţi să veniţi la Seara de Carte! Cât timp suntem puţini, totul este bine. Dar dacă vă trece prin cap să veniţi, veţi fi primiţi cu braţele deschise. Chiar cu bucurie!