Atelierul din deal: bijuterii personalizate și accesorii

Brățări nautice, inele și verighete personalizate, pene de chitară, brelocuri și multe altele

Sus în deal e… un atelier de bijuterii personalizate și accesorii. Mai precis, Nicoleta Parnic meșterește bijuterii și accesorii nemaivăzute în satul Costești, județul Dâmbovița. „Dorința de a meșteri bijuterii s-a născut  în februarie 2009, când căutam prin magazinele on-line de bijuterii, o pereche de cercei lungi din onix negru și fundițe din dantelă. Fiind dezamagită că nu am găsit nici pe departe cerceii mult doriți, am cumpărat materialele necesare și i-am confecționat singură, împreună cu alte câteva perechi de cercei, până am epuizat toate materialele”, își amintește Nicoleta.

Ea a fost atât de bucuroasă că și-a descoperit această pasiune atât de frumoasă și complexă, încât a urmat o comandă „serioasă” de materii prime pentru confecționat bijuterii: furnituri, sârmă argintată, pietre semiprețioase, perle de cultură, coral și sticlă de Murano. „Eram fascinată de toate aceste materiale, pentru că erau din natură iar stilul care m-a fascinat se numește wire wrapped, adică sârmă din diferite metale înfășurată, răsucită și decorată cu pietre semiprețioase și/sau alte materiale”, povestește Nicoleta.

Nu a trecut mult timp, spune ea, și Laur, soțul său, a început să creeze și el bijuterii și să inventeze unelte și tehnici noi care să îi ajute să realizeze bijuterii mai complexe. Astfel, a devenit o pasiune comună și și-au dat seama că împreună pot realiza o mică afacere. După nici un an cei doi erau deja bijutieri cu diplomă.

„Așa a început aventura noastră: cu un blog gratuit pe wordpress, care a reușit să urce într-un an pe prima pagină în Google în căutarile principale, participări la nenumărate târguri și expoziții din toată România, mii de cărți de vizită, 4 veri în Vama Veche “La Farmacie” (singura farmacie din Vamă). Între timp, ne-am mărit echipa cu încă un meșter bijutier și un asistent relații clienți. Iar în 2016 am lansat magazinul on-line cu bijuterii și accesorii personalizate www.atelieruldindeal.ro.

De ce numele de „Atelierul din deal”? „…pentru că ne-am mutat definitiv domiciliul din jud. Constanța, „pe-un picior de plai pe-o gură de rai”, în satul Costești, Jud. Dâmbovița, pe tărâmul valahilor, pe un deal la cota 800 m unde este și atelierul nostru. De aici și numele noului nostru magazin on-line care ne reprezintp în totalitate”.

Bijuteria, un domeniu atât de complex…

Cum arată „procesul tehnologic” pentru un produs hand-made? „Noi nu am desenat niciodată o nouă piesă de bijuterie – explică Nicoleta Parnic. Întotdeauna ne-au inspirat materialele care le aveam la dispoziție și apoi, prin muncă, creativitate și îndemânare lua naștere o nouă piesă. Bijuteriile personalizate devin brățări, pandante sau inele din simple foi de tablă, multe procese de șlefuire mecanică și manuală, iar apoi fiecare literă sau cifră este ștanțată în metal printr-o lovitură de ciocan, manual, una câte una, pentru a forma un mesaj, un nume sau coordonatele GPS”, povestește maestrul bijutier.

Nicoleta spune că este o mare diferență între bijuteriile gravate, care sunt acum realizate 100% prin procesese automate, și bijuteriile personalizate manual. Gravura este doar o ușoară zgâriere a metalului ce se poate estompa în timp, dar ștanțarea metalului prin lovitura de ciocan durează o veșnicie, pentru că amprenta literei este în grosimea metalului, nu doar la suprafață.

„Bijuteria este un domeniu atât de complex. Include până și sculele pe care le folosește un dentist și acestea sunt doar o foarte mică parte din dotarea unui atelier de bijuterii”.

Planuri de viitor…? „Ne dorim să lansăm din nou o serie de bijuterii de autor și să creăm o nouă linie de bijuterii care să includă elemente reciclate din doze din aluminiu și sticle din plastic. Prin aceasta, ne dorim să promovăm economisirea şi reciclarea deșeurilor, pentru a preveni poluarea naturii”, spune Nicoleta Parnic.