Străini în Târgoviște: Orașul văzut de oamenii de teatru

„Cel mai bun lucru al Târgoviștei sunt… târgoviștenii!”

Scott Johnston / Dumitru Acriș / Petar Miloshevski
Scott Johnston / Dumitru Acriș / Petar Miloshevski

Petar  Miloshevski, actor (Macedonia/ Marea Britanie): „Ca o oportunitate extraordinară de a-mi prezenta opera teatrală – așa a apărut Târgoviștea și festivalul său (n.r. Babel) în iunie anul trecut, care fremătau de viață în momentul în care am ajuns acolo. Străzile din jurul teatrului erau pline de oameni nerăbdători să afle ce li se mai pregătea, dornici nu numai să vadă dar și să participe la ceea ce se întâmpla acolo, cel puțin voluntari, cu toții vădit interesați să contribuie la adunarea aceea imensă, internațională, copleșitoare ca program și ca participare”.

Dumitru Acriș, regizor (Rep. Moldova/ Rusia): „Mie întotdeauna mi-a fost dor de Târgoviște, scena asta mie îmi poartă noroc. Nu uit de locurile unde mi-a fost bine. Nu locul te ține aici, ci oamenii: sunt artiști extraordinari, este Ranin (n.r.: directorul Teatrului Tony Bulandra, MC Ranin), sunt oameni vii și asta mă face să revin cu drag, de fiecare dată… După 5 ani de Moscova, Târgoviștea mi se pare o gură mare de aer curat. Aici poți crea, aici îți poți păstra curățenia sufletului. Are o istorie aparte, undeva se păstrează energetica asta a orașului vechi, fostă capitală a țării”.

Scott Johnston, regizor și profesor de actorie (Scoția): „Am participat la Festivalul Babel și anul trecut, însă și la prima lui ediție. Atunci am devenit Targovistophile. Îmi place orașul, îmi place festivalul și ceea ce se întâmplă acolo, îmi place energia și implicarea actorilor și a tinerilor voluntari. M-am plimbat destul de mult în zonă și am vizitat atracțiile turistice cunoscute. În mod special mi-a plăcut Centrul Vechi, cu toate barurile și restaurantele de acolo. Dacă ar fi să aleg un loc preferat, aș spune Casa Veche și Cuibul liniștit. Dar ceea ce mi-a plăcut cu adevărat acolo sunt oamenii, prietenoși, deschiși și generoși. Pe scurt, aș spune că cel mai bun lucru al Târgoviștei sunt… târgoviștenii!”