„Un organism sănătos este camera de oaspeți a sufletului, un organism bolnav este o închisoare” (Francis Bacon)
În România, la fiecare 3 ore, o femeie moare de cancer mamar. Este o statistică extrem de tristă care ar trebui să ne pună pe gânduri și care ar trebui să ne facă să luăm măsuri: autocontrolul periodic și controlul specializat, la medic. De ce? „Este primul pas important pentru sănătatea sânilor – explică medicul primar în Obstetrică Ginecologie Raluca Matei. Această autopalpare se face de preferat după menstră sau, dacă nu mai este menstruație, într-o anumită zi a lunii pe care femeia și-o fixează și o respectă lunar”.
Ce ar trebui să ne pună pe gânduri? Orice nodul, deformare, denivelare, modificare de consistență a sânului sau la subraț, orice modificare a tegumentului, areolei mamelonului (ca de exemplu modificare de culoare), mâncărime, durere – pe scurt, tot ceea ce femeia sesizează modificat în zona sânului și axilei trebuie să o îndrume spre consultarea unui medic.
City Best: În ce constă consultul mamar?
Dr. Raluca Matei: Medicul va vizualiza întâi modificările care pot apărea la nivelul tegumentului mamar, a axilei, formei sânilor. După aceasta, urmează consultul propriu-zis care se face prin palparea de către medic atât a sânilor cât și a axilelor. În funcție de rezultatul examinării, medicul va recomanda investigații suplimentare, de exemplu ecografie mamară, mamografie, RMN mamar.
Examinarea de rutină a sânilor se face astfel:
-între 20-39 ani, examinarea sânilor de către medic se face la 1-3 ani
-peste 40 ani, o dată pe an
Mamografia se efectuează în general după 45 ani și, în cazul în care sânul este sănătos, se repetă la 2 ani, cu efectuarea unei ecografii mamare de interval de 1 an între mamografii.
City Best: Vin pacientele de bună voie la control, sau numai în caz de îmbolnăvire?
Dr. Raluca Matei: Consider că în România sunt foarte puține programe de prevenție și salut demersul Ministerului Sănătății care în curând va demara un nou program de prevenție gratuit pentru depistarea cancerului mamar. Lucrurile s-au mai schimbat având în vedere accesul femeilor la informație, mass-media, dar în general puține femei mi se adresează pentru un control de rutină și nu atunci când sunt bolnave.
Controlul ginecologic periodic, la fel de important
La fel ca și controlul mamar, este foarte importantă efectuarea controlului ginecologic regulat, pentru că se pot depista și trata în stadiu precoce o serie de afecțiuni care pe termen lung, netratate, pot avea consecințe grave asupra stării de sănătate, a fertilității femeii.
City Best: Ce fel de afecțiuni pot fi depistate la un control ginecologic de rutină?
Dr. Raluca Matei: Începând cu infecțiile din sfera genitală, chisturi ovariene, care tratate incorect pot da infertilitate la femei tinere aflate la vârsta fertilă. Nu mai vorbesc despre temuta maladie numită cancer, care poate afecta în sfera genitală ovarul, trompa, uterul, colul uterin.
City Best: La ce perioadă ar trebui făcut, ce analize?
Dr. Raluca Matei: Este indicat ca o femeie să meargă la consult ginecologic anual, să efectueze analiza de depistare a cancerului de col uterin Babeș Papanicolau. Această analiza este indicat să fie efectuată anual până la 65 ani și, după 65 ani, în funcție de indicația medicului curant. De asemenea, dacă medicul consideră că este necesar, se efectuează ecografie ginecologică și alte analize pentru sfera genitală; examen secreție vaginală, cultură col, etc.
Raluca Matei este medic Primar Obstetrică Ginecologie. Vă puteți programa la cabinetul din Pucioasa, strada Fântânelor nr. 2B.