Alin Dincă (TROOPER)

„Suntem foarte fericiți să vedem că lumea a rezonat cu noul nostru album”

foto Facebook Trooper

Lansare „Ştefan cel Mare – Poemele Moldovei”, la Pucioasa

Luna trecută a început în forță pentru Trooper, grupul rock înființat la Târgoviște acum mai bine de două decenii. Băieții au lansat a doua lor operă rock, „Ştefan cel Mare – Poemele Moldovei” și au ales să înceapă promovarea noului disc aproape de orașul lor natal: la Pucioasa, în cadrul Zilelor Orașului.

„Ne-am dorit mult asta. Așa că ne-am străduit să se și întâmple. Iar reacția oamenilor ne-a arătat că am făcut alegerea bună”, spune Alin Dincă, liderul trupei.

City Best: Cum a fost reîntâlnirea cu prietenii vechi din Târgoviște și din împrejurimi?

Alin Dincă: Au fost câteva momente în care mi-au dat lacrimile. Jur. Am văzut așa mulți oameni alături de care am copilărit, alături de care mi-am trăit adolescența… a fost incredibil de emoționant. Îmi este dor de vremurile alea… Fiecare întoarcere acasă este plină de emoții.

City Best: După „Vlad Țepeș – Poemele Valahiei”, ați adus acum opera rock „Ștefan cel Mare – Poemele Moldovei”. Mai sunt conectați tinerii din ziua de azi cu istoria, sau tocmai ăsta este „obiectivul” vostru – de a le readuce în atenție faptele unor oameni fără de care nu ar fi existat România de azi, așa cum este ea?

A.D.: Am vrut să aducem din nou istoria în prim plan. Am ajuns în punctul în care cunoaștem mai bine istoria altor țări decât pe a noastră. Și nu înțeleg de ce. Am avut niște oameni de legendă. Am avut niște domnitori care au scris efectiv istoria Europei. Fără Ștefan, fără Vlad, fără Mihai Viteazu… lumea era alta. Am considerat că după 10 ani de la apariția „Poemelor Valahiei” a sosit vremea pentru partea a doua a trilogiei. Să vedem când o să vină clipa și pentru ultimul capitol al trilogiei. Oricum, suntem foarte fericiți să vedem că lumea a rezonat cu noul nostru album.

City Best: Au existat doar 500 de exemplare CD scoase la vânzare. De ce un număr atât de mic?

A.D.: Trăim vremuri noi. Există internet, există platforme online, există tot felul de variante de a asculta muzică. CD-ul este deja un format „bătrân”. Prin urmare, special pentru colecționari, am lansat cele 500 de exemplare – pentru cei care vor să aibă în raftul lor discografia Trooper în format fizic.

City Best: Se mai cumpără muzică în România?

A.D.: Din păcate nu prea se mai cumpără muzică nicăieri în lume. Nu numai în România este problema asta. Însă noi trebuie să facem în așa fel încât muzica noastră să ajungă în cât mai multe locuri. Trebuie să ne reinventăm permanent, să fim în ritm cu vremurile. Dacă nu vrei să te adaptezi, timpul oricum merge înainte. Cu sau fără tine. Suntem într-o continuă luptă cu vremurile. Dar cred că asta ne menține în permanență activi.

City Best: Care este ultimul album cumpărat de tine?

A.D.: Eu sunt old school. Cumpăr muzică pe CD. Multă. Toată lumea râde de mine. Însă ce să fac? Așa îmi place mie. Ultimul album cumpărat este „Long Lost Suitcase” al lui Tom Jones. Îl voiam de multă vreme, însă nu l-am găsit. Acum am dat de el într-o benzinărie. J Chiar săptămâna trecută.

 

City Best: La mare modă zilele astea sunt vinilurile. Plănuiți să scoateți și voi unul?

A.D.: Plănuim. Un „Best Of”… Dar o să treacă și „moda” asta. Din când în când, sunt readuse în lumină diverse lucruri ce aparțin trecutului. Clar că sunetul de vinil este unic. Însă în epoca vitezei foarte puțini oameni mai au răbdare să se așeze în fotoliu și să asculte un vinil. Acum majoritatea sunt la un play distanță, ca de pe telefon să asculte orice muzică din lumea asta.

 

„Suntem o țară dezechilibrată din toate punctele de vedere”

 

City Best: Ai devenit o voce importantă pentru publicul tău, din punct de vedere al implicării sociale. Cât de greu este acest rol?

A.D.: Destul de greu. Însă nu mă plâng. M-am adaptat răutăților, telefoanelor, amenințărilor… sunt la ordinea zilei. J Dar, dacă nu aș spune ce gândesc, nu aș putea să închid ochii noaptea. Nu este normal să nu ai reacție în fața mizeriilor care se întâmplă în România. Suntem o țară dezechilibrată din toate punctele de vedere. Avem nevoie de oameni noi care să o recentreze. Dar nu trag speranțe că se va întâmpla curând.

City Best: Câți „dușmani” ți-ai făcut în urma postărilor tale, de multe ori tăioase?

A.D.: Mulți. Mulți de tot. M-au sunat consilieri de peste tot. De la consilierii unor oameni politici, până la consilieri ai Patriarhiei. M-au amenințat cu tot felul de clanuri. E clar că muți dintre marii conducători sunt destul de sensibili și nu le place să îi arăți cu degetul. Noi să fim sănătoși! (râde)

City Best: Crezi că mai există o salvare pentru România? Care ar fi aceasta?

A.D.: După cum spuneam, nu foarte curând. Suntem în rahat până la ochi. Totul este greșit. Suntem conduși de analfabeți și de interlopi. Nu mai avem sistem de sănătate, nu mai avem învățământ, nu mai avem industrie, am vândut/ cesionat petrolul, aurul, pădurile, apele… tot. Nici nu realizăm cât de sclavi suntem. Cred că dacă mâine am afla cât din România mai este în realitate a românilor… am plânge. Suntem într-o situație atât de rea, încât nici nu știu care poate să fie salvarea reală. Cea puțin probabilă este reprezentată de oameni noi, verticali. Dar nu vor avea cum să intre în cuibul ăla de șerpi. Vom vedea…

City Best: Un mesaj pentru români, dacă ar fi posibil ca acesta să ajungă la fiecare în parte…?

A.D.: Aș vrea să reușim ca pentru 5 minute să simțim fericire. Să o simțim cu adevărat. Fericirea naște dependență. Dacă o secundă ai simțit fericire, ai să o cauți apoi toată viața. Nu ai să te mai mulțumești cu un weekend la mare, cu un grătar pe malul apei, cu un concert făcut de revelion de primărie, sau cu niște seri petrecute în centrul vechi la bere. Aș vrea ca oamenii să nu se mai mulțumească cu puțin. Să fie conștienți de valoarea și de importanța lor. Să nu mai accepte compromisuri. Să „vâneze” toată viața fericirea!