Matthias Lissner s-a născut în Germania (fosta RDG), la Jena / Thueringen. Ce ne spune despre orașul din care vine? „Este cunoscut pentru sticla rezistentă la foc (Schott-Glas sau Jenaer Glas), pentru obiectivele foto și tot ce înseamnă video Zeiss, dar și pentru cârnații Thueringer originali (nu aceia din Kaufland)”. Matthias trăiește de peste peste 20 de ani în Târgoviște. Este inginer pentru construcția mașinilor unelte și a venit aici printr-o firmă italiană, să lucreze cu Oțelinox.
City Best: De ce România și nu o altă țară?
Matthias Lissner: Cred că destinul a ales pentru mine. Firma pentru care lucram atunci avea o oportunitate de investiție în România. Nu știam mare lucru despre această țară.
City Best: Cum ai văzut atunci diferențele dintre țara noastră și țara ta natală?
Matthias: Venind din fosta RDG, multe lucrurile îmi erau cunoscute. Și la noi era totul în schimbare, cu diferența că transformările sa făceau după exemplul RFG-ului. România era pentru mine ce este și acum: o țară a contrastelor și a extremelor. O mare parte a oamenilor nu au răbdare și nu sunt consecvenți. Țara a făcut totuși pași enormi, pentru unii invizibili, dar i-a făcut.
City Best: Dar acum, cum ți se pare?
Matthias: Sigur că era posibil mult mai mult, dacă poporul era consecvent cu radierea vechiului sistem. Daca goana după bani și fuga din țară, mai ales atunci, era mai mică. Au rămas bătrânii, care au continuat ce au știut din vechiul sistem. Mentalitatea oamenilor nu s-a eliberat total de acele vremuri nici acum.
City Best: Ce-ți place la Târgoviște?
Matthias: Târgoviște este un oraș mic în comparație cu altele, dar e la fel de mare ca orașul meu natal. La noi se spune: Este prea mare să fie un sat și prea mic să fie oraș. Printre noi, străinii, există o vorbă: Când te gândești să faci ceva, o știe jumătate din oraș, iar când o realizezi, restul orașului. Asta are avantaje și dezavantaje. Îmi place istoria orașului, am cunoscut o grămadă de prieteni de suflet din prima zi și am rămas prieteni până azi. Am fost primit cu brațele deschise.
City Best: Ce nu-ți place?
Matthias: Nu-mi place că dezvoltarea orașului nu este controlată. Oricine poate construi orice vrea el. Nu există un plan de dezvoltare urbană omogen. Iar pentru cultură sa face prea puțin. Și nu vorbim de turism. Lipsa de hoteluri adecvate, lipsa de WC-uri publice etc.
City Best: De mai bine de un an ești ghid turistic pentru grupuri de străini. Cum ți-a venit ideea să te apuci de activitatea asta?
Matthias: Meseria de ghid a reprezentat o posibilitate de a ieși dintr-o depresie mare, cauzată de pierderea soției mele. Le tot arătasem prietenilor din străinătate, în vizitele lor scurte, frumusețile României. Acum am avut ocazia să fac hobby-ul o meserie.
City Best: Cum reacționează străinii când descoperă țara noastră?
Matthias: Ghidez grupuri de limbă germană, italiană și engleză. Toți au așteptări diferite. Dar se întorc acasă cu orizontul mult mai deschis. Străinii sunt în primul rând surprinși (aproape șocați) că România, la prima vedere, este o țară ca orice altă țară europeană. Mulți cred că vor ajunge undeva în Medieval. În al doilea rând, se miră că limba este latină. Vizita străinilor este un continuu „Ahhh, nu am știut”.
City Best: Ce înseamnă pentru tine Târgoviște?
Matthias: Bună întrebare. A devenit prin multe casa mea, am prieteni mulți, activitate culturală, concerte, teatru etc. Ajung cu ușurință la munte sau în capitală.
City Best: Dacă ar fi să o iei de la capăt, tot Târgoviștea ai alege-o pentru a locui?
Matthias: Toată viața mea mi-am dat un răspuns afirmativ la această întrebare. Târgoviștea are totul pentru a trăi bine. Aș alege-o din nou!