Raluca Ionescu Benavides, una dintre cele mai bune voci feminine de radio din România

Ce au în comun orașele Alba Iulia, Târgoviște, București și… Havana (Cuba)?

Raluca Ionescu Benavides este, poate, una dintre cele mai bune voci feminine de radio din România. A plecat din Târgoviște în urmă cu aproape 10 ani. Asta după ce ajungea în orașul de sub Turnul Chindiei în 1998. Din 2008, o asculți zilnic la Radio ZU, în intervalul orar 19.00-22.00.

Între timp, și-a lărgit aria de „desfășurare” până în… Cuba. Este căsătorită de mai mulți ani cu membrul trupei Mandinga, Alexander Himely Benavides. De atunci, drumurile ei se împart periodic între București și Havana.

City Best: De câte ori pe an mergi în Cuba?

Raluca Ionescu: Cu gândul o fac foarte des. În realitate însă trebuie să-mi drămuiesc bine zilele de concediu. Deja am consumat două săptămâni în ianuarie… Cam atunci mergem ca să fugim de frigul din România.

City Best: Ce diferențe majore observi între cele două țări?

R.I.: În primul rând trebuie să menționez oamenii. Sunt incredibil de calzi și distractivi. Au un umor fantastic. Pe unde se întâlnesc în lume se comportă ca frații chiar dacă nu se știau dinainte. Nici rangul social nu prea contează… L-am auzit pe soțul meu vorbind cu un consul cu apelativul „mi hermano”. Sunt foarte relaxați și sinceri. Nu-și pun aiurea bariere sociale și își cresc copiii în așa fel în cât aceștia au încredere în ei dar sunt și disciplinați în același timp.

Cuba e cea mai mare insulă din Caraibe. Are o istorie frumoasă, mulți bătându-se pe ea, așa cum a pățit și România. Diferența e că ei nu au vândut nimic…

City Best: Cu Târgoviștea mai ai tangențe?

R.I.: Părinții și bunicii trăiesc aici. Regret că nu ajung atât de des pe cât mi-aș dori. Am mulți prieteni de care mi-e dor…

City Best: Cum ți se părea orașul când ai venit din Alba Iulia?

R.I.: Eu am iubit mereu Targoviștea. Preferam vacanțele la bunicii  de aici, spre deosebire de fratele meu care alegea să se ducă la părinții tatălui nostru în București. Când mi-au zis ai meu că ne mutăm m-am bucurat foarte mult, deși m-am rupt atunci de prieteni foarte dragi… Cea mai frumoasă perioadă rămâne Alba Iulia cu vacanțele de vară în Târgoviște.

City Best: Care a fost motivul mutării?

R.I.: Am stat în Alba Iulia aproape 10 ani, însă toate rudele noastre erau în Târgoviște și București. Am vrut să fim mai aproape de ei.

City Best:  Cum ți se pare acum Târgoviște?

R.I.: Din păcate, a rămas doar o amintire frumoasă… E mare diferență de cum o am eu în minte față de ce este în realitate…

City Best: Ai făcut pasul de la un radio de provincie la unul dintre cele mai ascultate din țară. A fost un vis devenit realitate?

R.I.: Când am venit la ZU nu știam ce urmează. Știam doar că o să lansăm un radio CHR. Am mai trecut printr-o lansare a unui post de radio cu White Fm. Diferența era că acum aveam alte resurse. Până la primele valuri de audiență nu am realizat amploarea noului meu job. Echipa s-a legat aproape instant. Directorul de programe ne-a ales în așa fel în cât să ne potrivim perfect.

Din tot ce fac aici, momentele mele preferate sunt cele în care fac emisiuni cu Mircea Badea. Îmi place că reușesc să controlez emisiunea în așa fel în cât să nu se vorbească despre politică DELOC. Se râde mult.

City Best: Dacă ar fi s-o iei de la capăt, ai face la fel lucrurile?

R.I.: Desigur! Dacă ar fi să analizez ce m-a adus aici trebuie neapărat să menționez Puls Fm, școala de radio în care mi s-a permis să experimentez orice și să învăț de toate: emisie, producție, tehnic. Mi-am băgat nasul în toate departamentele și asta m-a ajutat enorm mai târziu. Am fost mereu inspirată și am luat decizii bune pentru cariera mea. Mi-a plăcut să stau pe lângă oameni talentați, iar aceștia au fost dornici să împartă cu mine secretele meseriei.

City Best: Ce părere ai despre radioul din România? Dar despre presă, în general?

R.I.: Radioul din România trebuie să facă bani. Și face. Mulți. Mă refer la cel comercial.

Presa ar trebui să informeze, însă și de acolo se dorește să se scoată bani… Sunt dezamăgită să văd multe știri în online scrise de oameni nepregătiți. Angajați cu salarii mici cărora li se cere un volum foarte mare de muncă. Știri neverificate preluate de pe site-uri din afară… Atitudinea de „las` că merge…” îmi chinuie OCD-ul. Mai ales că privesc prin ochii omului venit din provincie și știu cât de bine pregătiți sunt foștii colegi.

City Best: Ce planuri de viitor ai, din punct de vedere profesional?

R.I.: Îmi doresc să cresc  pe partea de voice-over. Ăsta e job-ul în care mă simt cel mai confortabil. Sunt vocea ZU TV și Radio ZU, dar pe lângă asta mai dau voci pentru reclame, roboți telefonici și mă mai auziți când vă faceți cumpărăturile la un supermarket renumit.

Am mult timp liber și profit de el să învăț lucruri noi. Mă atrage PR-ul și citesc mult despre fenomenul rețelelor sociale. Poate o să fac ceva cu pasiunea asta pe viitor…

City Best: Ai reușit să-ți ții viața personală departe de ochii presei de scandal. Și totuși, ești o persoană publică și ești căsătorită cu un muzician cunoscut. E greu să faci asta?

R.I.: Deloc. Nici mie, nici soțului meu nu ne place să fim în centrul atenției. Dacă vrei să ajungi în presa de scandal e simplu. La fel e și dacă nu-ți dorești asta.

City Best: Asculți radio în timpul liber? Spune-mi ce radio îți place (în afară de Radio ZU  ) și ce trupe.

R.I.: Recunosc că nu prea mai ascult radio. Prefer să controlez muzica pe care o aud. Îmi place mult funk-ul. E feel-good music. Tower of Power aș asculta la orice oră, Cool & The Gang, Earth, Wind & Fire, Stevie Wonder, James Brown. Din valul nou de artiști, Bruno Mars este un muzician cu o experiență de 30 de ani care m-a cucerit definitiv cu ultimul album în care a combinat cele 2 mari preferințe: funk și muzica anilor `90. Ascult și hip-hop (are rădăcinile în funk :D), RnB… Reggae e și el în top.

Sunt genul de „fan for life”. Dacă te-am descoperit și m-ai cucerit o să-ți cumpăr toate albumele. Desigur vorbesc despre artiști care îsi compun singuri piesele. Un exemplu e Kat Dahlia. A avut succes cu o singură piesă(Gangsta) acum 4 ani, dar eu sunt la curent cu tot ce face. Am descoperit-o la un radio online pe care îl mai ascult ca să descopăr piese noi (DEFJAY.com).