Greg Gorski încearcă să-i împrietenească pe dâmbovițeni cu natura

Târgovișteni „adoptați”

Este născut în Polonia, a trăit 5 ani în Marea Britanie, iar din 2011 locuiește în România. De nici un an în Târgoviște, Grzegorz Gorski (Greg, cum îi spun prietenii) vorbește limba română mai bine decât mulți nativi și încearcă să îi împrietenească pe dâmbovițeni cu natura. Mai bine zis, cu construcțiile naturale: este arhitect și oferă servicii de proiectare și construcție de case ecologice.

City Best: Ești născut în Polonia și ai trăit în Marea Britanie. Ce diferențe majore ai remarcat la început în România față de cele două țări pe care le cunoșteai deja?

Greg Gorski: Din Polonia am plecat în 2006 fiindcă nu am reușit să-mi găsesc de muncă în arhitectură, după ce am terminat facultatea. Am ajuns în Marea Britanie, unde am început să lucrez în domeniul arhitecturii.  A fost destul de ușor să mă adaptez la noua realitate; m-am acomodat imediat și am cunoscut oameni foarte amabili.  M-am bucurat că pot să lucrez în domeniul meu, să câștig suficient cât să am o viață bună și am avut și satisfacția de a face ceea ce-mi doream.  După 5 ani am hotărât să mă mut în România, unde visam să-mi pot dezvolta o afacere proprie – servicii de proiectare și construcție de case ecologice. Începutul a fost greu fiindcă a trebuit să învăț limba română, dar pe urmă mi-am dat seama că și aici sunt oameni amabili.

Diferența majoră între Anglia și România constă în birocrația care există în orice vrei să faci sau să rezolvi. Se vede și multă sărăcie la țară și la oraș; se vede că oamenii uneori trăiesc la limita posibilităților, iar statul nu prea îi ajută – spre deosebire de Anglia, unde există multe programe de sprijinit.

De asemenea, am observat că oamenii nu prea respectă natura și multe zone frumoase sunt poluate sau pline de gunoaie. În Anglia sau Polonia nu mai există problema asta la scara în care există în România.

City Best: Ce îți place la țara asta?

Greg Gorski: Îmi place că este mult soare, natura, munții, marea, tradițiile și cultura, mâncarea tradițională, arhitectura veche, hainele tradiționale.

City Best:  Ce nu îți place?

Greg Gorski: Politica și modul în care este condusă țara, corupția, sărăcia, lipsa de respect față de patrimoniul cultural și de natură.

City Best: Despre Târgoviște… îmi poți spune o părere sinceră?

Greg Gorski: În oraș lipsește mult viața culturală, nu prea există evenimente culturale sau sociale. Nu există activități la care oamenii pot să participe in timpul liber. Îmi place totuși că orașul este înconjurat de dealuri și păduri și e ușor să ajungi în natură.

City Best: Unde îți petreci timpul liber atunci când ești în Târgoviște?

Greg Gorski: Nu prea cunosc multe variante, de obicei mă întâlnesc cu prietenii în Centrul Vechi. Câteodată alerg în parc, mă plimb prin pădure sau urc dealurile ca să privesc apusul.

City Best:  Ai un domeniu de activitate din ce în ce mai apreciat în afara României. Cât de dificil este să lucrezi aici?

Greg Gorski: Domeniul meu de bază este arhitectura, dar de când mă aflu în România m-am specializat în arhitectura ecologică. Mi-am dat seama că există puțină lume care știe ce înseamnă ecologie. Pe lângă asta, există opinia greșită conform căreia casele din materiale naturale sunt mai ieftine decât cele din materiale prefabricate. În continuare însă, domeniul construcțiilor creează multă poluare a mediului. În România există tehnici tradiționale de construcție cu materiale naturale, dar din păcate nu se mai le folosește niciuna și nici nu mai există meșteri care le știu.

City Best:  Ce fel de piedici întâlnești în activitatea ta? Sunt deschiși românii la servicii alternative pentru construcțiile pe care și le doresc?

Greg Gorski: Din ce am observat, oamenii doresc în primul rând ieftin și rapid. Nu prea se uită la calitate. Eu doresc să construiesc clădiri de calitate superioară și asta din păcate costă. E greu să le explic oamenilor că o casă de bună calitate le aduce beneficii pe termen lung: sănătate, confort, economie în întreținere…

City Best: Câte construcții eco ai realizat în Dâmbovița? Dar în România?

Greg Gorski: În Dâmbovița abia anul acesta am început două proiecte de case, dintre care una e aproape gata, iar cealaltă e în stadiu de construcție. În România în general am fost implicat în construirea a 10 case.

City Best:  Care a fost cel mai interesant proiect la care ai lucrat?

Greg Gorski: Cel mai mult mi-a plăcut colaborarea cu oamenii din Republica Moldova care au pornit proiectul Ecovillage Moldova și m-au invitat să lucrez cu ei la niște case ecologice. Fondatorii erau forte implicați și motivați în proiect, atmosfera era super plăcută și organizarea șantierului și a muncii era foarte bine făcută. Pe lângă toate astea, locația era minunată, un sat liniștit lângă pădure, cu niște lacuri în apropiere. În continuare îmi place să merg să văd ce se mai întâmplă acolo.