Cum zice el, târgoviștean „de vreo 9 ani și fără vreun gând să renunțe la oraș”. Deși lucrează de câteva luni cu normă întreagă la București, Cristi Filipescu nu a rupt legătura cu orașul care l-a adoptat în 2008.
Dar să o luăm cu începutul. De unde vine? Din Timișoara. Cum i se părea atunci Târgoviștea? „A fost ceva nou. Veneam dintr-un oraș mai mare și a fost o schimbare radicală. Mi-a plăcut de la bun început pentru că asta căutam… un oraș mai mic. Cum i se pare acum?
Cristi Filipescu: Sincer… la fel ca atunci. S-au mai schimbat unele lucruri, au apărut tot felul de evenimente culturale vara, au renovat unele zone și văd că se pune accent pe turismul istoric. Văd din ce în ce mai multe grupuri de turiști interesate de zona Târgoviște.
Pe scurt, despre Cristi se poate spune că este baterist (Chrom Dioxid), tehnician sunet (Trooper), mai nou oferă lecții de tobe… Cu ce își mai ocupă timpul, în rest? „Așa cum știe toată lumea, colecționez viniluri, cd-uri și casete audio. Și nu doar le colecționez, dar le și ascult. Zic asta pentru că am fost întrebat de multe ori dacă le ascult sau doar le colecționez, de dragul artei, să zicem”.
City Best: Toate activitățile tale sunt legate de Târgoviște – baterist la cea mai veche trupă rock din oraș, tehnician sunet la cea mai cunoscută trupă heavy metal din România… A fost visul tău să faci asta? Cum ai ajuns să le faci?
C.F.: De când am început să bat toba mi-am dorit să fiu pe scenă. Iubesc muzica, iubesc instrumentul la care cânt, îmi iubesc meseria de tehnician. De ce? Pentru că, după orice eveniment, vezi artiștii mulțumiți și, mai ales, când vin să-ți mulțumească pentru efortul depus… e greu să pui în cuvinte ce simți atunci. Este una dintre cele mai mari satisfacții.
City Best: De câți ani cânți la tobe? Cum a început această pasiune?
C.F.: Am început la 14 ani jumate. A fost instrumentul care m-a atras de la bun început. La orice piesă pe care o ascultam începeam să vibrez, simțeam o energie pe care mi-o transmitea. Și atunci am zis că ăsta este instrumentul la care trebuie să cânt.
City Best: Din vara asta, dai mai departe ce ai învățat. Câți copii ai înscriși la cursul de la MeseriAșii?
C.F.: Deocamdată nu sunt mulți, având în vedere că abia a apărut această școală de vară. Dar îmi propun să adun cât mai mulți. Și nu numai copii, pot veni și persoane mai mari de vârstă, fără niciun fel de problemă.
City Best: Sunt fascinați cei mici de acest instrument?
C.F.: Când vin la curs nu că sunt fascinați, dar îi văd că abia așteaptă să se așeze pe scaun și să lovească tobele. Lucru care mă bucură enorm pentru că văd la ei dorința de a învăța.
City Best: Cum reacționează la primul contact cu toba?
C.F.: Nu știe care să dea primul în tobe. Sunt absorbiți.
City Best: E greu să înveți să cânți la acest instrument?
C.F.: Este un instrument greu, la fel ca orice altul. Dar din moment ce îți dorești să cânți, totul poate să devină ușor.
City Best: Ce îți propui cu cei mici? Ce le oferi?
C.F.: Vreau să le arăt ce înseamnă instrumentul ăsta. Le arăt și vreau să îi învăț cât mai multe lucruri, pentru ca ei să aleagă dacă merg mai departe sau nu. Ei încă sunt la o vârstă la care aleg. O să le ofer tot ce pot și o să le arăt tot ce am învățat eu.