Mihaela Badea: „Orașul m-a adoptat din primele săptămâni”

Târgovișteni „adoptați”

Anul acesta, Mihaela Badea aniversează un sfert de veac de când s-a mutat de la Ploiești la Târgviște. Sună a „o viață de om”, și așa și este. „În 1993, când am venit, nu-mi plăcea deloc orașul și venisem hotărâtă că o să stau doar un an”. Între timp, a terminat studiile universitare aici, s-a căsătorit, are un băiat de aproape 18 ani. Mulți ani a lucrat la Radio Minisat și de 16 ani este corespondent local la Europa FM.

 City Best: Cum de ai rămas în Târgoviște?

Mihaela Badea: În ciuda faptului că Universitatea Valahia era la început de drum, nu exista un campus universitar, am reușit să am o viață frumoasă de student și am amânat cu un an plecarea – an în care am început colaborarea cu Radio Minisat ți am decis că asta îmi place să fac. În ultimul an de facultate m-am căsătorit și decizia finală de a rămâne în Târgoviște a fost luată.

City Best: Simți că te-a „adoptat” orașul?

M.B.: Da. Orașul simt că m-a adoptat din primele săptămâni; eu însă am adoptat orașul cam după 6-7 ani. Nu-mi mai doream să revin în Ploiești dar simțeam nevoia de mai multă agitație, dezvoltare, oportunități.

City Best: Îți amintești cum ți se părea Târgoviștea atunci când ai venit?

M.B.: Mi se părea un oraș trist, sărac, nu mă simțeam în siguranță. Nu era apă caldă, nu exista transport în comun accesibil. Simțeam că am ajuns undeva la țară. În anul în care am venit a avut loc o crimă chiar în centrul orașului.

City Best: Acum cum ți se pare?

M.B.: Acum simt că e acasă. Îmi place că familiei mele îi place aici. Îmi place centrul vechi, vara.  Nu-mi place că s-a aglomerat și uneori stau prea mult în trafic.

City Best: Pentru mulți ani ai condus departamentul de știri la Radio Minisat. Cum ți se pare că a evoluat jurnalismul în România?

M.B.: A fost o perioadă foarte frumoasă din viața mea. Sunt momente când mă gândesc dacă a evoluat jurnalismul și, ca orice „bătrân”, am tendința să spun: „pe vremea mea se făcea presă”. Uneori am senzația că nu mai există deontologie în presă, dar nu cred că e o problemă doar în România.

City Best: Ești corespondent la unul dintre radiourile importante din România. Ce satisfacții îți aduce să fii corespondent local pentru Europa FM?

M.B.: Pentru Europa Fm am nevoie de subiecte locale cu impact național și sunt perioade în care sufăr că nu am propuneri. Colaborarea de aproape 16 ani cu Europa FM m-a făcut să merg cu mai mult drag la alte locuri de muncă, pentru că știu că pot să fac și ceea ce îmi place cel mai mult. Europa Fm e pe gustul meu și e „un radio de milioane de români”.

City Best: S-a schimbat ceva în modalitatea de transmitere a știrilor?

M.B.: Depinde de cine le editează/transmite. Sunt știriști care exagerează, care nu mai țin cont de întrebările la care ar trebui să răspundă într-o știre și le fac după propria percepție. E drept că și publicul s-a schimbat.

City Best: Cum crezi că va evolua piața radio de la noi?

M.B.: Aș vorbi de evoluție doar acolo unde există profesioniști lăsați să-și facă meseria.

City Best: Ce înseamnă radioul pentru Mihaela Badea?

M.B.: Radioul înseamnă oameni; oameni frumoși. Înseamnă emoție. Înseamnă împlinire. Înseamnă relaxare. Înseamnă să fii informat.