Povești din Lut

Florin Dumitru modelează lutul cu o tehnică veche de mii de ani

Povești din Lut sau pasiunea pentru casele vechi

„Acum sunt într-o etapă în care ceramica îmi ocupă mai tot timpul”, își începe Florin povestea. El realizează căsuțe miniaturale din 2010, printr-o tehnică de a modela lutul veche de mii de ani. Rezultatul: Povești din lut, un proiect care își propune să readucă în atenție arhitectura veche caracteristică unor zone din țara noastră. ”Mi-am propus să obțin aceste obiecte ce se apropie prin material, textură și culoare de naturalețea caselor vechi”, mai spune Florin.

City Best: Din ce zonă au fost primele case create de tine? Ce a urmat?

Florin Dumitru: Primele căsuțe au fost replici după case din zona noastră, din Muntenia: cu pridvor sau prispă, acoperiș de șiță, apoi au urmat case din Apuseni cu acoperiș înalt din paie sau case inspirate de arhitectura săsească a orașelor medievale transilvănene. Treptat am acoperit cam toate zonele istorice ale țării, cu forme de la bordeie și cule oltenești până la case de pescari din Delta Dunării sau biserici bucovinene.

City Best: Unde ai început să le vinzi? A fost greu să pătrunzi cu acest tip de produse în muzeele și târgurile din țară?

F.D.: Probabil comercializarea produselor este cea mai complicată etapă. În primul rând pentru că produsele chinezești, de cele mai multe ori, de proastă calitate, dar ieftine, domină piața. Acest lucru m-a determinat să evit magazinele care comercializează cu precădere astfel de obiecte și am preferat sa colaborez cu muzee și galerii de artă. La târguri particip din ce în ce mai rar, anul trecut am fost la 3.

City Best: Cum au fost primite de turiști?

F.D.: Poveștile din Lut sunt destul de bine primite. Până acum au ajuns în zeci de țări, din Canada până în Japonia, din Indonezia până în Rusia, și duc odată cu ele o frântură din spațiul acesta românesc. În general, arhitectura bucovineană și cea oltenească sunt cele mai spectaculoase, dar și casele din Apuseni sau Maramureș sunt apreciate. În ultimii trei ani cele mai bine primite obiecte, de departe, sunt oițele din lut.

City Best: Cât de greu este procesul de realizare?

F.D.: Acum, după ce au trecut câțiva ani buni de realizat ceramică nu mi se mai pare greu, dar de fapt este, mai ales că este vorba despre un proces complex cu mai multe etape care începe cu târnăcopul, odată cu extragerea lutului, continuă cu depozitarea și malaxarea acestuia, modelarea și pictarea obiectelor, și se termină cu arderea, împachetarea și distribuirea. În toate aceste etape sunt ajutat de rude și prieteni, astfel pot spune că rezultatul final este rodul eforturilor unei mici echipe.

City Best: Cu ce gânduri ai pus pe picioare acest proiect? Ai ajuns unde ți-ai propus?

F.D.: Mi-am propus să aducem în atenția oamenilor, prin intermediul acestor miniaturi din ceramică, arhitectura veche a satului românesc sau a orașelor medievale transilvănene. Un sat sau un oraș vechi reprezintă o poartă spre trecut, spre copilărie – de aici și Povești din Lut. Astfel, dacă prin intermediul acestor mici căsuțe am reușit să trezim în cei care le văd amintiri cu bunicii sau vacanțele la țară, atunci o parte misiunii noastre este îndeplinită.  Diversitatea arhitecturală rurală este impresionantă, astfel că o să avem mult de lucru.