Despre presă și despre Târgoviște cu Maria Ilie

35 de ani corespondent Radio România Actualități

A fost corespondent Radio România Actualități în perioada 1972-2007. 35 de ani de transmisii live, de reportaje din teren și de lucru în perioada de „pionierat” a presei din România. Ce a însemnat asta pentru Maria Ilie? „Acolo am crescut și am învățat, sunt mândră că am făcut parte 35 de ani din această familie”.

„Valorile pe care se bazează această instituție sunt promptitudine și corectitudine în informare, o corectă relație cu administrațiile locale, probitate morală, fidelitate și respect pentru ascultători”, povestește primul jurnalist din Dâmbovița care s-a pensionat din această meserie.

City Best: Cum ați ajuns să faceți acest lucru?

Maria Ilie: Meseria am moștenit-o de la tatăl meu, Gheorghe Cioană, care a fost corespondent pentru județul Argeș. În ultimul an de facultate (Filologie, Universitatea București), am făcut un curs de Jurnalism. În perioada aceea, Radioul public își completa rețeaua de corespondenți și așa am ajuns la Târgoviște.

În acea perioadă, județul era în plină dezvoltare economică și în acest domeniu erau majoritatea subiectelor, pe care le înregistram pe un casetofon de 5 Kg!

City Best: Ați prins perioada în care se făcea pionierat în jurnalism. Cum ați descrie perioada aceea, de început, cum făceați atunci transmisiunile?

M.I.: Transmisiile le făceam din „masa de verificare” a serviciului local de telecomunicații din sediul Poștei Târgoviște. Se pierdea timp, era obositor, dar personalul tehnic era bine calificat și-mi acorda tot sprijinul, le păstrez și acum recunoștința.

City Best: Ați văzut evoluând presa locală pas cu pas. Ce părere aveți despre ea? Cum era atunci și cum este acum?

M.I.: Evoluția presei locale a fost binevenită și m-am bucurat să am colegi tineri! La început a fost mai multă informație, acum se pare că sunt mai mult comentarii, păreri, mai multă politică și mai puțin prezență umană autentică și valoroasă.

City Best: Dar autoritățile, oamenii politici? Comunicau altfel acum 20 de ani față de cum vedeți că o fac acum?

M.I.: Comunicarea din partea autorităților este destul de transparentă, dar depinde și de cel care întreabă!

City Best: Despre Târgoviște – cu bune și cu rele… Ce vă place? Ce nu vă place?

M.I.: Orașul suferă mai ales în zona centrală, de o infrastructură modernă și comodă pentru cetățeni, de parcări și de curățenie. În rest, eu mă simt bine în orașul meu, cu istoria lui bogată și îi doresc un viitor pe măsura trecutului.

City Best: Unde vă petreceți timpul în oraș?

M.I.: Eu, ca „primul jurnalist din Dâmbovița” (iată o formulă de recunoaștere, dar nu cred că dețin așa o întâietate), mă bucur de libertate, de lectură, de plimbări, de nepoții și de fetele mele. Ies zilnic în oraș, locul meu preferat este Parcul Chindia.