Târgoviștea în Imagini

Partea frumoasă a Cetății de Scaun a Țării Românești

26 Decembrie 2012. Când mulți abia își reveneau după vinul băut și masa îmbelșugată de la Crăciun, un tânăr de 21 de ani punea bazele unei povești frumoase, ce avea să devină o comunitate on-line urmărită de aproape 30.000 de persoane. Prima fotografie postată pe pagina de Facebook TÂRGOVIȘTEA ÎN IMAGINI era o fotografie personală a inițiatorului acestei comunități, Alexandru Gabriel Tudor, și reprezenta Hotelul Dâmbovița într-o seară de iarnă.

„Am început, de fapt, în 2010, postând pe Panoramio (între timp nu mai există) peste 10.000 de fotografii cu fiecare colțișor al orașului. Calitatea artistică a fotografiilor era zero, dar pe măsură ce trecea timpul peste ele, îmi dădeam seama că acestea aveau o mare valoare documentară. Acum ne uităm cu interes la fotografii cu Târgoviștea de acum 20, 30, 50 de ani. Probabil așa se va întâmpla și cu aceste poze pe măsură ce trece timpul peste ele”, povestește Alex.

Motorul proiectului: iubirea de frumos, iubirea de Târgoviște

Cu timpul, văzând că are foarte multe fotografii, tânărul a decis să le folosească și în alt mod – să apară mai direct în viețile oamenilor.  Și așa a apărut Târgoviștea în Imagini. Echipa este formată din Cristi, Sebi, Alex și Alex. „Primii trei, oameni de o discreție și de un bun simț ieșite din comun. Niciodată nu au ținut să se știe, să iasă în față sau să scoată cumva în evidență aportul lor pentru binele cetății. Apoi, avem fotografii cu care colaborăm. Cu majoritatea încă de când am început proiectul. A contat și contează enorm aportul lor. Oricât de pasionat ai fi, nu le poți surprinde pe toate. Apusuri, răsărituri, ninsori, ploi, curcubeie…”.

Este extraordinar să poți alege cele mai bune cadre cu orașul de la peste 10 fotografi profesioniști și peste 40 de fotografi amatori. Atât de multe stiluri, perspective, nuanțe, culori… „de aici a venit și succesul proiectului. S-au strâns la un loc oameni pe care-i leagă ceva: iubirea de frumos, iubirea de Târgoviște” – subliniază inițiatorul proiectului.

City Best: Ce își propune, practic, acest proiect?

Alexandru Gabriel Tudor: Să arate partea frumoasă a Cetății de Scaun a Țării Românești. Atât târgoviștenilor, cât și celor care vor să calce pragul orașului nostru. De-a lungul timpului, ne-am propus foarte multe. Din păcate, nu am reușit încă să concretizăm munca asta de aproape 6 ani prin ceva care să rămână. Cel mai probabil nu ne-am organizat foarte bine pentru a strânge oameni și energii care să ne ajute să ducem la capăt lucruri. Dar încă nu suntem atât de bătrâni încât să renunțăm. Încă.

City Best: Ai avut parte de suport de la autorități?

A.G.T.: Nu. Am discutat cu niște domni la costum mai multe proiecte și chiar am depus câteva. Deși am înțeles că erau foarte interesante… probabil au fost alte priorități.

City Best: Comunitatea numără peste 28.000 de urmăritori pe pagina de Facebook. Te așteptai la un număr atât de mare când ai demarat proiectul?

A.G.T.: Nu. Dar nu a fost niciodată un scop în sine. Fac ce fac în primul rând pentru bucuria mea. Lumea se schimbă destul de rapid, online-ul și mai rapid. Și în general se uită tot. Dacă închidem pagina mâine, în 3 luni nu mai știe nimeni că a existat. În general primim cuvinte frumoase și încurajări de la târgovișteni. Cei mai activi sunt cei plecați în străinătate. Văd și simt altfel fotografiile de acasă, parcă apreciază mai mult orașul ăsta, cu toate firele de pe stâlpi, gropile sau blocurile gri. E acasă!

City Best: Cum vezi proiectul în viitor? Ce planuri de „dezvoltare” ai?

A.G.T.: O spun sincer: nu-i văd foarte clar viitorul. Că vom continua sau nu să postăm fotografii frumoase pe rețele sociale și că aducem un strop de frumos în viețile oamenilor… asta nu-i viitor. E doar un mod de a face un bine foarte mic. Vreau doar să reușim să facem un album și un documentar. Încă încercăm să găsim o firmă mare de pe plan local care să susțină financiar jumătate din proiectul documentarului Târgoviște. Pentru copiii noștri.

City Best: Un mesaj pentru târgovișteni – pentru cei care îți cunosc munca, dar și pentru cei care încă nu au descoperit-o…?

A.G.T.: La cât de puțini oameni mă cunosc, ar fi amuzant să le adresez eu cuvânt de învățătură târgoviștenilor. Pot spune doar că sunt un om care încearcă să-și facă treaba în colțul lui, iar atunci când nu poate aduce un plus, încearcă să nu încurce. Ceea ce le doresc și lor!