Sunt prietenoși, vorbăreți și energici. Au ales Târgoviștea din curiozitate, unii impresionați de istoria pe care o are în spate, alții ajutați de Google sau de diferiți profesori din țara de origine. Vorbim despre studenții „împrumutați” de Universitatea Valahia prin programul Erasmus. Am vrut să descopăr fosta cetate de scaun prin ochii tinerilor care au venit să-și construiască aici o bucățică din viitorul lor academic.
Mai întâi, să facem prezentările: Francisco Andres Mari, Albacete (Spania) – specializarea Inginerie Electrică, Electronică și Tehnologia Informației; Guillaume Marsais, Rouen (Franța) – Management; Marcos Diez Fuentes, Burgos (Spania) – Drept; Rodrigo Lopez Olmedo, Tomelloso (Spania) – Drept.
Cum văd ei Târgoviștea? „Este un oraș liniștit – începe Francisco, relaxant – adaugă Guillaume, care și continuă: aici, viața este foarte ieftină pentru noi. Orașul meu (n.r. Rouen) este mai mare decât Târgoviște, mai dinamic. Acesta ar fi un minus – lipsa mișcării”. Rodrigo, tipul pragmatic din această gașcă „boemă”, îi ia vorba din gură: „Este un oraș relaxant, uneori însă se simte nevoia mișcării, nu ai multe variante de petrecere a timpului liber; dar e interesant că descoperi o altă cultură, înveți să vezi cu alți ochi ceea ce credeai că știi. Am vizitat împreună Bucureștiul și Clujul, aici există mulți spanioli veniți prin programul Erasmus. La Târgoviște suntem 7 cu toții, toți profesorii vorbesc în română și e dificil pentru noi”.
„Dezvoltarea universității este scăzută – este de părere și Marcos, ar trebui să crească și o să o facă, în timp. Cu programul Erasmus vor fi nevoiți să se dezvolte și asta se va simți și în transformarea orașului”.
Cei șapte ies împreună tot timpul, vizitează România, merg în cluburi, joacă fotbal, și-au făcut prieteni români, au în plan să ajungă la stadion la meciurile Chindiei: „Stăm împreună în campus, ieșim în oraș, ne place foarte mult la Moshu, Baba, Tower’s, mergem să dansăm, la Tao – apropo, de ce acesta e singurul loc în care se dansează?” – se întreabă retoric studenții străini. Sunt cu toții de acord că orașul în care studiază ar trebui îmbunătățit din punct de vedere al activităților de petrecere a timpului liber.
Altfel, de ce au ales Târgoviște? Francisco: „Am avut de ales între Târgoviște și Iași, aici mi s-a oferit un an întreg de studiu și mi s-a părut mult mai potrivit. Am căutat pe Google și am văzut că e un oraș frumos. Dacă ar fi să aleg din nou, tot aici aș veni”. Guillaume, singurul student venit la Valahia prin Erasmus: ”Google m-a ajutat și pe mine să iau decizia. Și, într-un fel, mă bucur că suntem doar 7 cu toții, putem fi un grup închegat, un grup mic care se distrează împreună: facem petreceri și vizităm România”.
Rodrigo mărturisește că profesorii i-au recomandat Târgoviștea, iar Marcos a fost mânat în alegerea sa de pasiunea pentru istorie: „Orașul are istorie, mi-a plăcut să descopăr ceea ce citisem despre el; a fost șocant să vizitez muzeul Comunismului, este ciudat pentru noi, care nu am trăit această istorie, să înțelegem – de exemplu – cum e posibil ca un popor să-și împuște conducătorul”.
E timpul acum să luăm și primele lecții de română. Dar studenții străini deja mi-au luat-o înainte: Bună! Frumoasă! Calmează-te! Atenție, se închid ușile! Foarte frig, p..a mea! Ar putea caracteriza aceste cuvinte România, sau Târgoviștea, în particular? Cu siguranță, cei 4 noi prieteni ai mei mai găsesc ceva de adăugat: „Bad drivers”, strigă Rodrigo și, dacă nu mă credeți că este pragmaticul grupului, iată concluzia lui: „De ce sunt așa mulți câini în oraș?! Nu am citit în nicio carte despre asta!”