Tu când ai plantat ultima dată un copac?

15 martie - 15 aprilie, Luna Pădurii

Se spune că omul este împlinit dacă a făcut un copil și a plantat un copac. Dâmbovițenii știu asta, drept pentru care au participat în număr tot mai mare, în ultimii ani, la acțiunile de plantare organizate în județ. Numai în noiembrie 2017, 1 din 5 puieți plantați în cadrul inițiativei „Plantăm fapte bune pentru România” a fost la Șotânga, în Pădurea JYSK.

Peste 12.000 de puieți de plop alb au fost plantați acolo, toamna trecută, pe o fostă haldă de cărbune ce măsoară 5 hectare. „Poate că prin toate activitățile organizate în acești ani împreună cu voluntarii noștri nu am schimbat întreaga lume, însă în mod sigur ne-am schimbat pe noi înșine”, spune Marin Toma, președintele Asociației EcoAssist, reprezentantul legal al inițiativei Plantăm fapte bune în România.

Luna Pădurii – scurt istoric

Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice și ecologice din România, mai ales că țara noastră se confruntă de peste 20 de ani cu defrișări masive. Organizațiile de mediu orgnizează între 15 martie și 15 aprilie acțiuni de plantare, cu scopul de a sensibiliza publicul și a factorii decizionali cu privire la importanța pădurilor și a rolului lor esențial în menținerea echilibrului ecologic.

Luna Pădurii își are începuturile încă din anul 1872, în Statele Unite ale Americii. În România, prima dată a fost organizată în anul 1902, de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor și Instrucției Publice, sub denumirea „Sărbătoarea sădirii arborelui”.

Cum poți contribui la salvarea pădurii

În fiecare an, în perioada 15 martie – 15 aprilie au loc pe întreg teritoriul țării acțiuni de plantare a puieților, așadar primul pas este să te documentezi despre acest subiect.  În Dâmbovița, acțiunile sunt organizate de Direcția Silvică sau de diferite ONG-uri, cele mai active inițiative în ultimii ani fiind „Plantăm fapte bune pentru România” www.plantamfaptebune.ro  sau „Plantează în România” www.planteazainromania.ro.

De asemenea, îți poți instala aplicația „Inspectorul Pădurii” pe dispozitivul mobil și să verifici orice transport de masă lemnoasă, dacă este autorizat sau nu. Acest lucru se poate face oricând, nu numai în Luna Pădurii.

Protejează pădurea, nu rupe florile și arborii, mai ales dacă sunt puieți, nu face focul în pădure sau în apropierea ei.

Folosește pădurea ca pe un spațiu de studiu și relaxare și nu ca pe un spațiu de exploatare.