Umbre, păpuși, umbre cu păpuși și păpuși cu umbre. Așa sună pe foarte scurt prezentarea celei mai noi producții a Teatrului Municipal „Tony Bulandra”, care va avea premiera vineri, 3 martie, la ora 19.00.
Pasărea de foc este un spectacol de teatru de umbre, cu păpuși create special pentru el, și aduce la Târgoviște nume mari din dramaturgia mondială: regizoarea Irina Niculescu, care montează spectacole și predă arta mânuirii păpușilor în Europa, SUA, Canada și Taiwan și John Lewandowski, care – printre altele – a jucat pe Broadway și cochetează cu teatre importante din Europa și SUA. De altfel, el este cel care a creat păpușile din spectacolul de la „Tony Bulandra”.
„Este un spectacol interesant pentru studenții școlilor de muzică, pentru iubitorii muzicii lui Igor Stravinsky, pentru iubitorii de teatru în care arta vizuală, scenică și muzica se îmbină”, spun reprezentanții teatrului din Târgoviște.
Cum este primit teatrul de păpuși în România? Ne răspunde regizorul Irina Niculescu: „Teatrul de păpuși în România este considerat pentru copii. Eu cred că este foarte important pentru primul contact al copiilor cu teatrul. Sunt, însă, nenumărate forme de teatru de păpuși care se adresează și adulților. Publicul adult trebuie readus la teatrul de păpuși, de animație – cum este denumit de câțiva ani. Pasărea de foc este un spectacol pentru toate vârstele.”
De altfel, Irina Niculescu nu se află la prima experiență pe scena teatrului „Tony Bulandra”. În stagiunea trecută ea a creat la Târgoviște un altfel de „Romeo și Julieta”, spectacol muzical, cu actori și păpuși. Acum, aduce un altfel de concept: teatrul de umbre, „lights against darkness”, cum este cunoscut: „Povestea Păsării de Foc în viziunea și adaptarea mea se îndepărtează de basmul rusesc al lui Ivan Tsarevici, dar rămâne fidelă lumii de basm și muzicii lui Igor Stravinsky. Este o poveste despre înfruntarea dintre lumină și întuneric, între Pasărea de Foc și Kascei vrăjitorul, care stăpânește lumea prin violență și frică. Mesajul ascuns în basm vrea să spună că atâta vreme cât în sufletul omului există un licăr de lumină, adică de încredere în puterea vieții și a dragostei, există posibilitatea de renaștere a binelui.
De ce teatru de umbre? „Teatrul de umbre este un gen de teatru în care lumina și întunericul se întâlnesc pe ecranul de pânză și se confruntă – spune regizoarea. Mi-a dat posibilitatea de a mă juca cu lumea spiritelor, de a crea elementele fantastice din această poveste. Am folosit mijloacele teatrului de umbre că să creez metafora spectacolului.”
Păpușile sunt create de însuși maestrul Lewandowski, care asigură și scenografia spectacolului. „Ceea ce ne-a adus împreună este dragostea la prima vedere – povestește el. Ceea ce ne-a făcut să lucrăm împreună este dorința de a crea un teatru angajat pentru copiii și tineretul din ziua de azi, dar și dorința noastră de a comunica idei importante, adresându-ne unei problematici contemporane.”
„Când lucrăm împreună – spun cei doi – concepem împreună partea plastică. Păpușile au fost create și construite de John, care semnează scenografia spectacolului. Construcția a avut loc la Cincinnati, la noi acasă, unde am creat o machetă și am experimentat primele idei.”
John este un creator cunoscut al teatrului de umbre în Statele Unite. Deși practică toate formele artistice, mărturisește că teatrul de umbre rămâne prima lui dragoste.
Despre Târgoviște? Numai de bine! „Ne place foarte mult orașul, arhitectura veche, locul îmbibat de istorie, dar și oamenii – foarte direcți și săritori. Apreciem interesul lor de a descoperi și realiza noi forme de teatru.
„Pasărea de foc” – premiera 03.03.2017
Regie: Irina Niculescu
Scenografie: John Lewandowski
Distribuția: Sebastian Bălășoiu, Ana Maria Cucută, Monalisa Toncu, Ana Maria Crăciun-Lambru