Debut de an universitar la Târgoviște

Avantajele și dezavantajele unui centru universitar aflat în apropierea unor mari orașe

sdr

Peste 2000 de studenți în cadrul a 10 facultăți (9 la Târgoviște și una la Alexandria), 38 specializări de licență, cursuri de zi și 2 specializări licență ID, la care se adaugă 34 specializări la master. Așa sună, pe scurt, anul universitar 2016/2017 la Valahia. Pentru anul care debutează luna aceasta, Universitatea Valahia din Târgoviște (UVT) aduce 9 specializări noi pentru studenții care își încep aici studiile.

„Este vorba de două noi specializări la licență (Administrarea afacerilor – cu predare în limba engleză, la Târgoviște, precum  și Ingineria sistemelor multimedia, la Alexandria) și 4 specializări noi la master (Management educațional și dezvoltare curriculară – cu predare în limba română, dar și alte 3 specializări cu predare în limba engleză – Ingineria sistemelor electrice integrate în vehicule; Ingineria bioresurselor; Producerea și caracterizarea materialelor multifuncționale”, spune prorectorul UVT,  conf. univ. dr. Laura Gorghiu.

Și pentru că înscrierile de toamnă tocmai s-au încheiat, vă putem oferi câteva date statistice: Conform spuselor prorectorului Universității Valahia, în sesiunile de admitere din iulie și septembrie 2017, printre cele mai căutate specializări au fost Pedagogia învățământului primar și preșcolar; Drept; Kinetoterapie și motricitate specială – pentru studiile de licență și Administrație publică europeană; Sisteme de control și evaluare a calității mediului; Managementul organizației – la master.

Asta, în timp ce specializări precum Chimie, Energetică industrială, Tehnologia prelucrării produselor agricole sau specializările cu predare în limbă străină, la master, au devenit mai puțin atractive pentru viitorii studenți de la Târgoviște.

Atu-ul Universității Valahia –  institutul de cercetări multidisciplinare

„În condițiile scăderii drastice a numărului de elevi, toate universitățile înregistrează o diminuare a numărului de candidați. În aceste condiții, accentul trebuie pus pe creșterea calității educației. Universitatea Valahia din Târgoviște oferă condiții ideale pentru derularea activităților didactice și aplicative, într-un campus complet nou și cu acces la un institut nou de cercetări multidisciplinare, în care studenţii pot desfăşura activităţi practice şi de cercetare de înalt nivel”, spune Laura Gorghiu.

Prorectorul UVT vorbește și despre principalul dezavantaj resimțit de instituția de învățământ superior de la Târgoviște. Acesta constă, în principal, în apropierea de municipiul București, care atrage foarte mulți elevi prin numărul mare de universităţi, condiţiile economice, viaţa socială şi culturală pe care le oferă o capitală de o asemenea mărime. „În acelaşi timp, nu trebuie să excludem nici apropierea de centrele universitare situate în Ploieşti, Piteşti şi Braşov, care limitează numărul de absolvenţi de bacalaureat din judeţele limitrofe”, explică Gorghiu.

Ce le oferă Universitatea Valahia celor care aleg să studieze aici? „Indiferent de aptitudinile personale, programele de studiu vizate şi planurile de viitor, Universitatea Valahia din Târgoviște le oferă candidaţilor condiţii unice: un mediu academic autentic, propriu unei universităţi de stat apte să creeze o tradiţie, un campus universitar nou şi echipat la standarde internaţionale, condiţii excelente de cazare şi distracţie într-un oraş bogat în istorie, cu vechi tradiţii culturale” (conf. univ. dr. Laura Gorghiu).