Grădina Zoologică, punct de atracție pentru târgovișteni

Aproape 100.000 de vizitatori în 2017

Mulți târgovișteni se mândresc cu Grădina Zoologică din oraș. Iar acest lucru nu este de mirare, deoarece este una dintre cele mai moderne din țară. În acest moment, colecția Grădinii Zoologice de la Târgoviște este formată din 151 specii de animale și în jur de 1600 de exemplare. Atracția principală este dată fără doar și poate de pavilioanele ocupate de maimuțe.

În ultimii trei ani însă, populația de la Zoo s-a înmulțit simțitor. Directorul Grădinii, ing. Florina Pârvescu, povestește că au fost aduse mai multe specii noi de animale, ca de exemplu suricate, iguane, cerbi lopătari, canguri pitici, o specie de iepure de Patagonia denumită popular „Mara”, o specie de animal nocturn „Suger Glaiders”. Și nu uităm de pavilionul acvaristic, cu cele aproximativ 100 de specii de pești de apă dulce și apă marină, zeci de specii de corali și anemone.

Mămăligă cu brânză, biscuiți sau fructe – delicatese pentru animalele de la Zoo

„Tot de curând s-a finalizat un alt amplasament atractiv al animalelor nocturne, ce găzduiește chinchile (Chinchilla) sau lilieci de fructe egipteni (Rousettus aegyptiacus). Am echipat Grădina Zoologică cu 4 camere web în habitatele leilor, tigrilor și urşilor, cu ajutorul cărora vizitatorii pot vedea on-line ce fac animalele. Site-ul a fost și el actualizat, și deține o hartă pentru ca turiştii să ajungă uşor la grădină, dar şi informaţii despre programul de vizitare şi tarife – www.zootargoviste.ro”, spune Florina Pârvescu.

Directorul Grădinii Zoologice din Târgoviște ne vorbește și despre hrana animalelor. Puțini sunt cei care știu că există un Rețetar care conține rațiile furajere pentru fiecare specie, categorie de vârstă și stare fiziologică în parte. „Maimuțele primesc paste cu lapte, mămăligă cu brânză sau ouă fierte, pâine cu unt și gem, biscuiți, urșii de asemenea primesc hrană uscată formată din granule speciale, pâine, mere și alte suculente, carnivorele primesc cca 5kg carne zilnic, ierbivorele au rația formată dintr-o anumită cantitate de fân/zi ,furaje suculente și exemplele pot continua”.

Aproape 100.000 de vizitatori în 2017

În anul 2017 numărul vizitatorilor a fost în creștere față de anul precedent, astfel s-a înregistrat un număr de 97.676 de vizitatori. Dar pentru buna desfășurare a activității și pentru îngrijirea animalelor este nevoie de zeci de persoane care își dedică zilnic timpul pentru asta.

„Activitatea într-o grădină zoologică este foarte intensă și totodată interesantă. De la începerea programului de lucru și îmbrăcarea echipamentului de protecție și până la ieșirea din program, toți cei implicați în această activitate sunt „înarmați”, în primul rând, cu grijă sporită și cu atenție distributivă”, mai spune directorul Zoo Târgoviște.

Exercițiu de imaginație: lumea fără grădini zoologice

La final, vă propunem să faceți un exercițiu de imaginație: vă puteți imagina lumea fără grădini zoologice? Punem întrebarea în contextul în care există o serie de organizații de protecție a animalelor care militează pentru închiderea acestor locații. Vă imaginați lumea fără ele? Care ar putea fi soluția de compromis, pentru a nu fi închise?

Florina Pârvescu spune că nu ar trebui să vorbim despre o soluție de compromis, atâta vreme cât grădinile zoologice au rolul de a proteja fauna sălbatică și de a ajuta la conservarea biodiversității. „Noi reprezentăm acele unități permanente care dețin animale din speciile sălbatice, multe aflate pe Lista Roșie, iar prin programele de selecție aplicate putem ajuta la perpetuarea acestora în mod dirijat. Desigur, și în condițiile de creștere și întreținere specifice mediului lor natural”.