Donarea de sânge, din ce în ce mai cool pentru tinerii din Dâmbovița

„Ne învingem frici, limite pe care ni le impunem mental, orice, numai să nu rămânem indiferenți!” (dr. Iulia Stanciu)

Sunt 13 oameni inimoși, cu tot cu îngrijitor, șofer și serviciu de contabilitate. Un biolog, 7 asistenți și un medic. Îi găsim zi de zi, dedicați unui scop nobil, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Târgoviște, în curtea Spitalului Municipal. Îi găsim și pe Facebook, Centrul Transfuzie Sanguina Dambovita, și, după cum mărturisește directorul instituției, dr. Iulia Stanciu, de când cu pagina de Facebook comunicarea e altfel, vin mai mulți tineri, elevi, studenți.

„În primele patru luni ale anului, am avut mai mulți donatori decât în 2016. Am înregistrat această creștere datorită unor sesiuni de colectă mobilă în urma campaniilor de promovare a donării în parteneriat cu Jandarmeria și cu Ahiepiscopia Târgoviște”. Este o cale sigură să apelați la astfel de campanii? „Da. Este o variantă pe care o salutăm, este salvatoare în perioadele în care colecta scade la Centru si noi putem veni în întâmpinarea unor astfel de propuneri, ușurând desfășurarea acțiunii, cum e convenabil pentru ambele părți”.

City Best: Ce îi mobilizează pe dâmbovițeni să doneze?

Iulia Stanciu: Sunt în primul rând solidari cu cei aflați în suferință, mai ales dacă sunt rude sau cunoscuți. Impactul emoțional este foarte puternic. S-a schimbat profilul donatorului citat mereu de presă că „donează de foame”. Am încercat să promovăm donarea de sânge astfel încât mesajul să ajungă la o  categorie socială care nu are nevoie de tichetul de masă sau de zi liberă, ci vrea să doneze fără recompensă. E nevoie ca societatea să-i prețuiască mai mult pe donatorii de sânge, să le fie recunoscătoare, astfel ca ei să nu se simtă stânjeniți de faptul că vin și capătă tichete de masă. Ele sunt un drept al lor, o compensare biologică a faptului că emisia de sânge presupune ulterior hidratare și o alimentație mai bogată în fier.

City Best: Este adevărat că bărbații sunt mai „lași” atunci când vine vorba de donarea de sânge?

I.S.: Statistic vorbind, mai multe ezitări și spaime au bărbații, chiar și mai multe lipotimii se constată la ei. Doamnele sunt mai curajoase, mai echilibrate și au un stil de alimentație și de viață mai atent, în general.

City Best: De ce este util să donăm sânge, în afara binelui pe care îl facem?

I.S.: Donarea scade riscul de accident vascular, ajută doamnele aflate la menopauză să treacă mai ușor peste anumite etape ale acestei perioade, dar dincolo de binele pe care ți-l dorești prin actul donării, trebuie să pui înainte binele primitorului! De aceea se numește donare, e un gest total dezinteresat prin care arătăm că ne pasă. Ne învingem frici, limite pe care ni le impunem mental, orice, numai să nu rămânem indiferenți!

City Best: Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a dona? Este greutatea un criteriu de refuz?

I.S.: Da, greutatea este o condiție de eligibilitate, raportat și la înălțime. Emisia de 400 de ml este permisă atunci când greutatea este la femei peste 50 de kg și la bărbați peste 60, evident bine proporționați și cu înălțimea. Alte condiții sunt: o stare bună de sănătate fizică și psihică, un stil de viață și de alimentație adecvat, un comportament lipsit de riscul de a contracta virusuri.

City Best: Se creează o legătură între donatorii obișnuiți și angajații Centrului. Aveți ceva povești deosebite?

I.S.: Așa este, donatorii fideli sunt „de-ai casei”, ei sunt chemați telefonic în diverse situații în vederea preparării prețiosului concentrat trombocitar și răspund solicitărilor noastre ,dacă au starea necesară donării, fără ezitare. Povești sunt destule, impresionante. Nici nu vă gândiți ce poate să-l motiveze pe un om să doneze: faptul că a ajuns cu cineva drag în postura de a avea nevoie de sânge, de o grupă rară, ultima sută de metri lângă cineva drag pe care numai un produs de sânge îl mai ține legat de o ultimă respirație…

City Best: Cât de grea este munca la Centru?

I.S.: Munca la Centru nu e grea pentru mine. Este o responsabilitate uriașă, care de câteva ori m-a copleșit până în faza în care voiam să renunț. Dar m-am redresat ,mi-am spus că o să fac tot ce-mi stă în putere ca lucrurile să se desfășoare corect și în ajutorul punctelor de transfuzie din județ și uneori chiar și pentru spitalele din București.

City Best: Un mesaj pentru cei care încă nu v-au trecut pragul

I.S.: Orice om sănătos, echilibrat, care îndeplinește condițiile, poate încerca să doneze sânge măcar o dată în viață. Fie conștientizând că faci un mare bine cuiva aflat pe patul de spital, fără să te coste nimic, doar puțin din timpul tău, fie și numai pentru a încerca să-ți domini emoțiile, teama de ace, de sânge, sau pentru testele foarte importante pe care ți le poți face gratuit.