„Camino, drumul spre lumină. Jurnalul unui medic anestezist” este o poveste sinceră și reală care povestește pelerinajul autoarei, medicul Ecaterina Botoncea, spre Santiago de Compostela. După cum ea însăși recunoaște, nu avem cum să știm cu siguranță dacă subiectul a fost prioritatea pentru cititor sau maniera oarecum inedită în care a fost concepută, o alternanță de genuri literare și de planuri inițiatice paralele, la care se adaugă sinceritatea asumată de autoare.
„Pe plan local, „Camino, drumul spre lumină. Jurnalul unui medic anestezist” a fost un real succes, și asta nu pentru că s-au vândut până acum toate cele 500 de exemplare tipărite, ci pentru că a existat o adevărată efervescență în jurul ei”, mărturisește medicul Ecaterina Botoncea.
Asta poate și pentru că toate fondurile obținute din vânzarea cărții merg spre Spitalul Județean din Târgoviște, Secția de Îngrijiri Paliative. De curând, și Librăria Fragilistic s-a alăturat acestei campanii și a anunțat că donează adaosul comercial către secția Spitalului Județean.
„Concret, banii din urma vânzărilor cărții mele au plecat spre o secție de Boli infecțioase – copii, din Arad, și spre secția de Îngrijiri Paliative a Spitalului Județean Târgoviște. Dar, să cumperi și să citești o carte presupune un popas de timp și o cheltuială care merită toată recunoștința autorului, așa că eu datorez, oricum, multă recunoștință cititorilor mei, donația făcută fiind una colectivă!”, spune autoarea.
„Drumul spre lumină” este unul autentic
După cum prezintă în nota introductivă a cărții, cartea nu este o ficțiune, este un jurnal autentic, sigur, cu elemente specifice beletristicii, orice exprimare artistică fiind adevăr îmbrăcat în metaforă. „Scopul cărții este împărtășirea unor revelații, fără de care viața mi se poate transforma în lumină!
Și pentru că un act de creație și de împărtășire emoțional spirituală nu poate fi valorificat în bani, încă de când lucram la carte, mă bucuram la gândul că voi alchimiza mesajul cărții într-o altă formă de iubire pentru oameni si pacienți, o donație simbolică, modestă, ca ei să aibă o viață mai bună”, spune Ecaterina Botoncea.
De altfel, „drumul spre lumină” ni se poate arăta în orice colț al lumii, dacă vom ști unde, și mai ales cum, să privim. Luna trecută, autoarea acestui Jurnal spiritual anunța pe pagina personală de Facebook că a cucerit Matterhorn-ul. „A atinge Matterhorn-ul este o expresie! Atingerea unui punct maxim pe o pantă dificilă, dar dincolo de care coborârea se dovedește a cere și mai multă atenție, orientare și înțelepciune!”, explică medicul.
„L-am atins doar cu privirea de pe un versant apropiat de unde am privit fascinată un întreg lanț de vârfuri ale Munților Alpi… Povestea Matterhorn-ului este una care trebuie citită, cu multe victime și puțini eroi, ca în viață…”, mai spune Ecaterina Botoncea, care ne promite o nouă carte, cât de curând. Poate despre ascensiunea unui munte, de ce nu?!…