Emil Lassaria

„Târgoviște înseamnă pentru mine tot ceea ce sunt eu acum”

Emil Lassaria, pe numele din buletin Emil Marinescu, este din Târgoviște. Nu știu câți locuitori ai orașului de sub Turnul Chindiei mai au această informație, însă eu – ca fostă colegă de radio a sus-numitului – m-am simțit cumva datoare să fac o incursiune în viața unuia dintre cei mai cunoscuți DJ de la noi din țară.

Țară pe care a bătut-o în lung și-n lat, unde mai pui că i-a trecut și granițele de mai multe ori (și nu numai pe calea undelor radio). Cu ce își ocupă Emil timpul zilele astea? Cluburi, studio de înregistrări, evenimente de profil… Povestește că a fost pe aceeași scenă cu David Guetta, dar că nu ăsta a fost apogeul carierei sale. „Când te afli pe același afiș cu un nume mare, tu nu prea contezi”. Așa că alege petrecerile de club, unde oamenii vin să se distreze pe muzica lui.

Sunt mândru că am prins prima generație de clubberi din România, iar Târgoviștea a fost foarte bine reprezentată la acest capitol. Lucrurile au pornit și au evoluat foarte bine în țară, până la un moment dat. În ultimii ani, s-a schimbat total publicul de gen, s-au schimbat generațiile, probabil ăsta e cursul firesc al lucrurilor. Din păcate, cam în orice domeniu există un regres în ultima vreme”.

„Zici că cineva a scos priza și ne-a dat pe bulgari

Afară? „Lucrurile stau complet diferit. Peste hotare muzica electronică e pe cel mai mare val, am fost surprins să văd asta inclusiv în țări de pe lângă noi – Serbia, Croația. La noi, zici că cineva a scos priza și ne-a dat pe bulgari”. Că la Untold se strâng zeci de mii de oameni?… Nici asta nu-l impresionează pe Lassaria. „Se duc din spirit de turmă și nu-i mai vezi apoi nicăieri. În România nu mai există consumatori adevărați de muzică, merg acolo pentru că merge toată lumea”.

Emil a fost printre primii care a simțit nevoia să remixeze o piesă clasică – „Balada” lui Ciprian Porumbescu. Dacă a conștientizat că avea să devină un hit? Nicidecum! „Piesa aia a fost de la extratereștri! Nu am urmărit nici un moment succesul făcând acel remix. Probabil asta e și esența succesului, să-l lași pe el să te surprindă”.

Și l-a surprins. Piesele lui au fost difuzate în radiourile din întreaga lume, de la Europa până în Orientul Mijlociu și chiar America Latină. Ne promite că asta se va mai întâmpla, dar sub o altă formă.

„În ultimii ani, m-am axat mai mult spre exterior, cu alte proiecte, sub un alt nume, lăsând un pic deoparte tot ce ținea de România. De ce? Pentru că am gustat un pic din ce se întâmplă acolo din punct de vedere muzical și mi-a plăcut. Avem niște proiecte noi, e o muncă titanică, dar e o provocare”.

De la „Picătura de Folclor” pe scenă cu David Guetta

Spuneam la începutul articolului că pe Emil îl cunosc de pe vremea când se prezenta Marinescu. Emil Marinescu. Se întâmpla la începutul anilor 2000, la Radio MINISAT Târgoviște. Cum a parcurs drumul de la un radio de provincie la unul dintre cei mai cunoscuți DJ-i din țară? „Cred că lucrurile s-au întrepătruns la un moment dat. Practic, la radio făceam o emisiune de muzică house (în paralel cu „Picătura de Folclor”, un mic compromis pe care l-am făcut în carieră). Muzica însă mi-a oferit mai mult decât radioul, m-a adus în fața oamenilor cărora le vorbeam, am putut să interacționez cu ei”.

S-a mutat la un moment dat la București, s-a întors la Târgoviște, apoi iar a ales capitala și de ceva vreme este din nou acasă. De ce a renunțat la locul unde se învârte tot (cel puțin din punct de vedere muzical)? „Pentru că se învârte atâta timp cât vrei să faci parte dintr-o învârteală. Mie îmi place să fac ceea ce simt, să nu mă țină nimic legat. Așa că am ales din nou Târgoviștea.

Ce înseamnă pentru Emil Târgoviște? „Acasă. Toate amintirile mele, primii mei ani ca om matur, primele mele realizări, tot ceea ce sunt eu acum. Și nu neapărat Târgoviștea, cât oamenii de aici”.