Cum să reciclăm corect deşeurile din casă – Sticla

Motto: Dacă te obișnuiești cu procesul, totul devine normal.

Am inițiat, la începutul anului, o campanie de educare a târgoviștenilor pentru folosirea celor trei tipuri de recipienți pentru colectarea selectivă: albastru pentru hârtie și carton, verde pentru sticlă și galben pentru pet, plastic, metal și folie. Arătam atunci că materialele reciclate ajung unde trebuie, la stația de sortare, pentru ca mai apoi să fie transportate la firmele de reciclare propriu-zisă.

Continuăm prin a prezenta, pe scurt, ce anume se reciclează și ce nu, cum și, mai ales, de ce:

Sticla – Pubela verde

DE CE SĂ RECICLĂM STICLA

* Reciclarea unei tone de ambalaj din sticlă permite economisirea a 660 kg de nisip, consumul de energie al unui locuitor timp de o lună, consumul menajer de apă al unui locuitor pe o perioadă de patru zile.

* Sticla nu este un produs biodegradabil, adică odată aruncată la groapa de gunoi, acolo rămâne pe veci, pentru că sticla nu are proprietăţi de descompunere.

NU SE COLECTEAZĂ SELECTIV

* geamurile, vesela,  oglinzile, obiectele din ceramică și sticlă termorezistentă

* becurile (becurile economice, becurile cu LED și tuburile fluorescente sunt reciclabile, dar nu fac parte din categoria deșeurilor din sticlă, ci sunt colectate separat numai de anumite companii)

CUM RECICLĂM

* Clătiți recipientele din sticlă şi eliminați capacele sau alte dopuri din plastic sau metal.

* Evitaţi să spargeţi sticla, cioburile sunt mult mai greu şi dureros de manevrat, lăsaţi fabrica să se ocupe de ciobirea sticlei.

Și nu omitem faptul că acest tip de ambalaj poate fi oricând refolosit. Internetul este plin de idei în care putem reutiliza, în mod creativ, sticlele, borcanele sau alte recipiente din sticlă.

Sursă info: www.colectaredeseuri.ro/, http://blog.letsdoitromania.ro