Cum să reciclăm corect deşeurile din casă – Hârtia

Campanie CityBest

Motto: Dacă te obișnuiești cu procesul, totul devine normal.

Am inițiat, la începutul anului, o campanie de educare a târgoviștenilor pentru folosirea celor trei tipuri de recipienți pentru colectarea selectivă: albastru pentru hârtie și carton, verde pentru sticlă și galben pentru pet, plastic, metal și folie. Arătam atunci că materialele reciclate ajung unde trebuie, la stația de sortare, pentru ca mai apoi să fie transportate la firmele de reciclare propriu-zisă.

Continuăm prin a prezenta, pe scurt, ce anume se reciclează și ce nu, cum și, mai ales, de ce:

Hârtia și cartonul – Pubela albastră

DE CE SĂ RECICLĂM HÂRTIA

* Pentru că tehnologia a luat locul peniței, CTR P în locul scrisului de mână, scoatem totul la imprimată, chiar dacă scriem 3 sau 500 de cuvinte pe pagină. Fără să ne gândim ce înseamnă asta pentru mediu. Spre exemplu, la tipărirea unui cotidian de mare tiraj se folosesc 3000 de metri cubi de lemn , adică 1500 de arbori cu o vârstă medie de 50 de ani.

* Pentru că o tonă de deşeuri de hârtie salvează cinci arbori cu o vechime de 80-100 de ani, sau aproximativ cinci metri cubi de masă lemnoasă necesară fabricării unei cantităţi echivalente de celuloză
* Pentru că facem economie de energie: prelucrarea maculaturii se realizează cu un consum energetic de 2-3 ori mai redus decât în cazul folosirii fibrelor celulozice
* Pentru că avem nevoie de copaci: unul singur absoarbe până la 27 de kilograme de substanţe poluante într-un an
* Pentru că este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hârtie.

CE RECICLĂM

* Se pot recicla ambalajele de hârtie şi carton, cutiile de carton pentru băuturi, foile imprimate, caietele vechi sau orice alt ambalaj de hârtie sau carton necontaminat cu ulei sau alte resturi de mâncare.

* Ambalajele TetraPak – Acestea sunt realizate din material compozit, reciclabil și se colectează împreună cu hârtia. Atenție! pentru o reciclare corectă, ambalajele trebuie spălate înainte.

NU SE COLECTEAZĂ SELECTIV

* hârtia cerată

* pungile din hârtie impermeabilă

* hârtia deteriorată prin putrezire / murdărită de mâncare, ulei sau vopsea

* șerveţele şi hârtie igienică

Și nu omitem faptul că acest tip de ambalaj poate fi oricând refolosit. Internetul este plin de idei în care putem reutiliza, în mod creativ, ziarele, tuburile de hârtie igienică, cutiile din carton etc.

Sursă info: www.colectaredeseuri.ro/, http://blog.letsdoitromania.ro