Un târgoviștean leagă cărți în stil tradiţional

Unde poate duce pasiunea pentru lectură

„…Într-o zi, am văzut pe net un filmuleţ despre un om care lega cărţi în stil tradiţional. L-am urmărit cu uimire, iar când am văzut rezultatul final al acelei munci, am rămas fascinat si mi-am spus: ce poate face omul acela şi eu nu?! Şi am hotărât să încep…”

Așa începe povestea lui Robert, târgovișteanul care leagă cărți în stil tradiţional. Ce anume l-a adus la această activitate? „De-a lungul timpului am căutat o activitate care să mă rupă de lume, de televizor, de calculator, de cotidian, de scurgerea timpului. Iar la un moment dat am ajuns la concluzia că citesc mai mult decât îmi pot permite să cumpăr. O soluţie ar fi fost să-mi cumpăr un e-book reader, însă voiam să nu mai stau cu ochii în ecrane, monitoare, display-uri ş.a.m.d., aşa că mi s-a parut o idee proastă…

City Best: Cu ce ai început?

…cu ce mi-a căzut în mână: carton de la cutiile pe care le găseam  aiurea, hârtie de cadou, material textil din variate surse (am dezmembrat haine, am tăiat chiar şi un cearşaf). Apoi am început să mă interesez unde aş putea găsi materiale „adevărate” pentru legătoria de carte. Am cumpărat ce era mai ieftin si lucrurile au început să arate altfel. Începutul e întotdeauna cel mai greu, numai că…

City Best: Unde ți-ai găsit inspirația? Există oameni care fac deja asta și o fac bine…?

…am primit mare ajutor de la cei pe care i-am găsit în grupurile de legătorie de carte de pe reţelele de socializare. Nu-s prea vorbăreţ, însă pot urmări, observa, încerca ceea ce fac alţii. Filosofia mea este că degeaba vezi sau ţi se explică oral sau în scris. Ai să uiţi în proxima secundă. Trebuie să aplici. Dacă nu merge, trebuie să adaptezi, să transformi, să înlocuieşti diverse materiale sau metode în funcţie de necesităţi. Nevoia te învaţă. Pe mine m-a învăţat să fabric…

City Best: Acum, practic, folosești următoarele unelte pentru recondiționarea unei cărți:

…diverse unelte şi utilaje: o ghilotină confecţionată după un model arhaic cu materiale moderne, unele primite (lemn, bucăţi de mobilă), altele cumpărate (şuruburi, piuliţe); două prese, una fabricată din PAL și alta din lemnul rămas de la contrucţia unei case; diverse cuţite, pietre de ascuţit, ciocane… Încă îmi lipsesc, însă, unele dintre cele mai importante unelte, şi anume literele pentru inscripţionarea copertelor.

City Best: Care a fost cea mai mare provocare de până acum?

…pentru mine, nu există provocări. Lipsurile, costurile, timpul limitat nu sunt provocări, sunt doar praguri ce trebuie depăşite. Mai devreme sau mai târziu (nu prea tarziu, sper) le voi trece, căci fără cărţi, fără lectură, simt că timpul trece pe lângă mine fără folos. Deci, în viitorul (sper) apropiat, voi încerca să îmbunătăţesc calitatea materialelor folosite, voi încerca noi metode de legătorie (uh! mi-aş dori să leg o carte în pur stil medieval, cu metodele şi materialele epocii) şi, să nu uităm, va trebui să cumpăr „literele legătorului”.

City Best: Este rentabil? Îți acoperă măcar cheltuielile pe materiale?

…nu am început legătoria privind-o ca pe o posibilă afacere, ci ca pe o activitate „zen”, care să mă ţină departe de plictiseală si gândurile negative. În acest moment, profitul este zero, dar nefiind acesta scopul, mă simt împlinit şi fericit că îmi ocup timpul cu o activitate atât de plăcută. Unii ascultă muzică, alţii se uită la televizor, alţii chiar mai rău!, practică sport (haha!). Ei bine, eu leg cărţi, agende, reviste şi multe altele pentru mine şi pentru…

City Best: Cine ți-a solicitat serviciile?

…câţiva prieteni. Am legat câteva reviste pentru unul, câteva agende pentru alţii, am recondiţionat cărţi pentru mine şi pentru cei din jurul meu… în principiu, pentru cei din imediata mea apropiere. Mă gândesc uneori că, dacă aş începe să leg pentru alţii, nu aş mai avea timp de ale mele, nu aş mai avea timp să experimentez, să învăţ, să progresez. Aşa că…

City Best: Cum te promovezi?

…nu mă promovez.